Ramazan Bayramı Sonrası Ekonomi Gündemi: Enflasyon, Dış Ticaret ve Faiz Kararı Mercek Altında
Ramazan Bayramı’nın ardından ekonomi yönetiminin masasında pek çok önemli konu yer alacak. Enflasyon rakamları, dış ticaret verileri, TCMB Para Politikası Kurulu’nun faiz kararı ve daha fazlası, ekonominin nabzını tutacak
Haberin Yıldızı-Haber Merkezi
Mart Ayı Enflasyon ve Dış Ticaret Verileri
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Nisan’da açıklayacağı mart ayı enflasyon verileriyle tüketici fiyatları ve üretici fiyatlarındaki değişimlere ışık tutacak. Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 2,27 artarken; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,12 yükselmişti. Yıllık bazda ise tüketici fiyatlarında yüzde 39,05, üretici fiyatlarında yüzde 25,21 artış gözlemlenmişti.
Aynı gün, Ticaret Bakanlığı’nın kamuoyuna duyuracağı mart ayı dış ticaret verileri dikkat çekiyor. İlk iki ayda geçen yıla göre ihracat yüzde 2,1 artarak 41,9 milyar dolara ulaşırken, şubat ihracatı 20 milyar 800 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.
Finansal Yatırım ve Sanayi Üretimi Göstergeleri
TÜİK, 8 Nisan’da finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını paylaşacak. Şubat ayında külçe altın, yüzde 7,76’lık en yüksek aylık reel getiri oranıyla öne çıkmıştı.
Sanayi üretimi endeksine ilişkin veriler ise 10 Nisan’da açıklanacak. Ocak ayında sanayi üretiminde aylık yüzde 2,3’lük bir düşüş; yıllık bazda ise yüzde 1,2’lik bir artış gözlenmişti.
Ödemeler Dengesi ve Bütçe Gerçekleşmeleri
TCMB, 14 Nisan’da şubat dönemi ödemeler dengesi istatistiklerini açıklayacak. Ocak ayında Türkiye’nin cari işlemler hesabında 3 milyar 795 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 2 milyar 403 milyon dolarlık fazla oluşmuştu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mart ayı bütçe uygulama sonuçlarını kamuoyuna duyurarak ilk çeyrek bütçe gerçekleşmelerini netleştirecek. Şubat ayında merkezi yönetimin bütçe gelirleri 723 milyar 425 milyon lira; giderleri ise 1 trilyon 33 milyar 517 milyon lira olarak belirlenmişti.
Tarım, Konut ve Taşıt Verileri
16 Nisan’da TÜİK, mart ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ve konut satış istatistiklerini kamuoyuyla paylaşacak. Bunun yanı sıra, 18 Nisan’da motorlu kara taşıtları verileri duyurulacak; şubat ayında trafikte 136 bin 810 aracın kaydı yapılırken, 3 bin 338 aracın kaydı silinmişti.
Mart ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi ve şubat ayı tarımsal girdi fiyat endeksi ise 21 Nisan’da açıklanacak.
İşsizlik, Ekonomik Güven ve İktisadi Yönelim İstatistikleri
22 Nisan’da, TÜİK nisan ayı tüketici güven endeksi sonuçlarını ve 2024 dördüncü çeyreğine ilişkin hane halkı yurt içi turizm verilerini paylaşacak. Ayrıca, 29 Nisan’da mart ayı iş gücü istatistiklerine yer verilecek. Şubat ayında işsiz sayısı 95 bin kişi azalarak 2 milyon 886 bine düşerken, işsizlik oranı yüzde 8,2 olarak gerçekleşmişti.
TCMB, 24 Nisan’da iktisadi yönelim istatistikleri, reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını duyururken; nisan ayı ekonomik güven endeksi verileri 29 Nisan’da açıklanacak. Mart ayında ekonomik güven endeksinde aylık yüzde 1,6 artışla 100,8’e ulaşılmıştı.
TCMB Para Politikası Kurulu ve Uluslararası Ekonomi Zirvesi
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), 17 Nisan’da toplanacak. Daha önce yapılan ara toplantıda, gecelik vadede borç verme faiz oranı yüzde 46’ya yükseltildiği gibi, enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülürse para politikasının sıkılaştırılacağı vurgulanmıştı.
Aynı tarihlerde, 17-20 Nisan arasında Sapanca’da “Değişen Küresel Gerçekler ve Gelecek 5.0” temasıyla düzenlenecek olan Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açılış konuşmasını yapacak. Zirvede, yeni yatırım fırsatları, küresel ekonomide dönüşüm, AB ve Almanya ilişkileri, savunma teknolojileri, e-ticaret, ihracat stratejileri ve yapay zekâ gibi konular ele alınacak.
EKONOMİDE BAYRAM SONRASI GÜNDEM YOĞUN yazısı ilk önce Haberin Yildizi üzerinde ortaya çıktı.