Karadenizin yüksek kesimlerinde dün akşam başlayan kar yağışı, fındık üreticilerine kabusu yaşattı. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar, fındık bahçelerini beyaz örtüyle kapladı.
Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın konuyla ilgili açıklamasında “Önümüzdeki 3-4 gün boyunca sıcaklıkların eksi 1 ile eksi 4 derece arasında seyredeceğini belirten Aydın, gece ayazlarının fındığa zarar verebileceğini vurguladı. “Fındık, yeşillenme sürecine girdiği için artık dayanıklılığı azaldı. Eksi 3 ila eksi 5 dereceye kadar zarar görebilir”dedi Başkan Aydın, üreticilerin dumanlama, saman ve lastik yakma gibi yöntemlerle bahçelerinde toplu mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.
Fındık üreticilerinin de yakından bildiği gibi Havaların mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıkta seyrettikten sonra Bu ay içerisinde yağan kar, tarım uzmanları tarafından zirai don riski taşıdığı için büyük bir korku yaşatıyor
Bitkilerin yetişme ortamındaki atmosfer sıcaklığının 0 derecenin altına düşmesine don olayı denmektedir. Fındık bitkisinin gövdesi -20 dereceden, yan dalcıkları -15 dereceden itibaren zarar görmeye başlar. Erkek çiçekler ise açtıkları yani fenerlerime tabir edilen döneminde -5, anterler içerisinde ise -8 derecede zarar görmeye başlar. Karanfil olarak adlandırılan dişi çiçekler ise yine -8 dereceden itibaren zarar görmeye başlamaktadır. Karanfillerin sap oluşturmaya, tomurcukların kabarmaya başladığı dönemde ise -2 dereceden itibaren zararlanmalar başlamaktadır. Hasar oranı donun şiddeti ve süresine bağlı olarak değişmektedir.
Havaların sıcak gitmesi sonrasında Fındık dallarının yaprak açmasının ardından yağan karın etkisiyle buz tutan ağaçlar, üreticileri zorlu bir bekleyişe soktu. Fındık üreticileri, her yıl benzer bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, karın fındıkta ciddi zararlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün soğuk hava uyarısının ardından etkisini gösteren kar yağışı, üreticilerin bu yıl da verim kaybı yaşama ihtimalini artırdı.
Fındık bahçelerinde hasar tespitinin birkaç gün içinde yapılması bekleniyor. Şimdiye kadar etkili olan kar, bu süreçte zirai don tehlikesine yol açabilir, ancak riskin boyutları ancak hava koşullarının durumu netleştiğinde daha iyi anlaşılacak.
Fındığımızı don zararından korumak için yapılması gerekenler :
- Don olacağı zamanı meteorolojiden takip ederek bahçemizin değişik yerlerine özellikle de rüzgarın geliş yönüne sap, saman, kuru ot, paçavra ve araç lastikleri yerleştirerek gece saat 23.00’dan itibaren bunları yakarak şişleme yapılmalıdır.
- Bahçemizde yağmurlama sulama tesisi mevcutsa bu sistem çalıştırılmalıdır.
- Şişleme makinaları ile şişleme yapılabilir.
- Değişik hava karıştırıcıları ve vantilatörler ile hava sirkülasyonu sağlanarak soğuk havanın birikmesi önlenebilir.
- Yukarıda bahsedildiği gibi bitkinin yıllık bakımının zamanında ve doğru şekilde yapılması dona dayanıklılığını artırmaktadır.
- Rakımın yüksek olduğu alanlarda çakıldak gibi geç uyanan fındık çeşitleri ile bahçe tesis edilmelidir.
- Bitkinin soğuğa hassasiyetini arttıracak olan fazla azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır. Yetkililer ise bu konuda en büyük koruyucunun ise Devlet tarafından da desteklenen Tarım Sigortası ile ürünlerini sigortalatmaları olduğunu dile getirdiler .
KABUS GİBİ GECELER ! yazısı ilk önce Haberin Yildizi üzerinde ortaya çıktı.