CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, açıklanan fındık rekoltesi rakamlarının şişirildiğini ifade ederek, “Fındık rekoltesine ilişkin rakamların şişirilmesinin amacı; arz fazlası yaratarak fındık fiyatının düşük şekillenmesini sağlamaktır.” dedi.
TBMM ‘de yaptığı Basın Toplantısında Fındık İhracatçıları Birliği’nin açıkladığı fındık rekoltesine değinen Adıgüzel, şöyle devam etti:
“Fındık İhracatçıları Birliği tahmini bu seneki fındık rekoltesini ile ilgili bir açıklama yaptı.
Türkiye’de fındık rekoltesinin 785 bin ton öngörüldüğünü, geçen yıldan gelen 135 bin tonla birlikte 920 bin ton fındık rekoltesi gösterildiğini aktardı.
Geçen yıldan gelen stokun 90 bin tonu geçme şansı bulunmadığını kaydeden Adıgüzel, “135 bin ton gerçekçi değil. Geçen yıl 800 bin ton rekolte gösterilmişti ama 690 bin ton gerçekleşmişti. Hem içeride rekolte miktarı hem de dünya rekoltesi şişirilerek gösterilmiş. Bu şekliyle 1 milyon 500 bin ton bir dünya fındık rekoltesi gösterilmiş ancak bu gerçekle örtüşmemektedir. Hem yurtdışı hem yurt içi şişirilmiş bir rekolte vardır. Bunun ayrıntılarını ve nedenini açıklayacağım. Şimdi önce yurt dışı, dünyadaki bazı üreticiler örneğin ABD, İtalya Çin gibi bazı üretici ülkelerin rekolteleri olağandan çok fazla gösterilmiş. Mesela İtalya 140 bin ton gösterilmiş. Geçen yıl 100 bin ton denmişti, 75 bin ton gerçekleşmişti. İtalya’nın rakamının 100 bin ton olma şansı yok. Mesela Çin için 75 bin ton gösterilmişti ama Çin’in 20-30 bin ton fındık üretimi oluyor onu da zaten ihraç etmiyor kendi iç tüketimine bile yetmiyor. İhracata katkısı sıfır.
“ARZ FAZLASI ALGISINDAKİ AMAÇ FINDIK FİYATINI DÜŞÜRMEK”
Amaç arz fazlası algısı yaratarak fındık fiyatının düşük şekillenmesini sağlamaktır. Her yıl bu iş yapılıyor. Geçen yıl Ferrero firması İtalyan kartel Türkiye’deki Rekabet Kurumu tarafından takipte, soruşturmada olduğu için çok fazla hamle yapamamıştı. Ama bu yıl takipten çıkarıldı, adeta olağan şüpheli durumundan serbest bırakıldığı için geçtiğimiz yıl yapılan benzer oyunları bu yıl yapacak gözüküyor. Bu rekolte açıklaması da bunun işareti”
“KREDİ FAİZLERİNİN YÜKSEKLİĞİ ALICIYI ZOR DURUMA SOKMAKTADIR”
Bu yıl hem para darlığı, ekonominin durumu hem de kredi faizlerinin yüksek olması fındık alıcılarını, manavları ve ihracatçıları zor duruma sokmakta, fındık alımı konusunda yaşanacak olan özellikle fındığın ilk hasadından sonraki dönemde yapılacak olan alım gücündeki zayıflama da fındık fiyatını zora sokabilir. Fındığın ilk hasat döneminde işçilere acil ödenmesi gereken bahçe sahiplerinin bir gideri oluyor. Bu gideri sağlamak adına fındığın yüzde 15-18’i pazara iniyor hemen o ihtiyacı karşılamak için. O pazara inen fındık doğru fiyattan şekillenmezse fındık fiyatında düşmeye neden oluyor. İşte bu para darlığında, bu kredi faizlerinin çok yüksek olduğu dönemde fındık alıcısının tam olarak topa girememesini nedeniyle olan boşluğu devletin TMO eliyle doldurması lazım. TMO’nun buna yönelik bir hazırlık yapması lazım. TMO fındık fiyatını da üretici fındığı dalında tutmadan açıklamalıdır”.