Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi dışında kimsenin elinde ciddi manada stok bulunmadığını belirterek, “Görülen o ki güçlü alıcı yılbaşına kadar piyasa üzerindeki baskısını sürdürecek. Ondan sonrası TMO’nun uygulayacağı yeni fındık politikasını bağlar. Ama şunu net söyleyebilirim; bu saatten sonra fındık fiyatı çokta 100 liranın altına düşmez” dedi.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, düzenlediği basın toplantısında 2023 yılı fındık sezonunu değerlendirdi. Karan, fındık rekoltesi, piyasadaki sorunlar ve son günlerde gündemde yer edinen kahverengi kokarca böceği ile mücadele konularına değindi.
Karan, bu sene fındıkta bereketli bir sezon geçirileceği öngörüsüyle hasada başlandığını ancak çuvala giren ürünle büyük hayal kırıklığı yaşandığını söyledi. Karan, “2023 yılı hasat dönemini bir önceki yıla göre önemli bir kayıpla kapattık. Bu sene rekolte tahminlerin çok altında gerçekleşti. Rekoltenin düşük olması aslında üretici başta olmak tüm sektörün kaybıdır. Düşük rekolte ihracat rakamlarına da eksi olarak yansıyacak ve ülke olarak fındıktan elde edeceğimiz döviz girdisi düşecektir. O yüzden fındıkta daha fazla üretim ve kazanç diyoruz. ‘Fındık az olsun, fiyat çok yüksek olsun’ söylemlerinin artık üreticiye bir getirisi olmadığını herkes görmekte. Örneğin bahçesinden ortalama bir ton ürün alan bir üretici bu sene 350-400 kilogram ürün aldı. Bunu ortalama 100 liradan sattı ve eline 35-40 bin lira para geçti. Bir ton fındığı olsaydı ve bunu ortalama 85-90 liradan satmış olsaydı eline 85-90 bin lira geçecekti. Yani ürün kaybından kaynaklı 40-45 lira bir kayıp söz konusu. Her zaman az üreten değil, çok üreten kazanır” dedi.
“TEKELCİ FİRMA YERLİ ALICILARI ARADAN ÇIKARTMAK İSTİYOR”
Karan fındık fiyatıyla ilgili ise şunları kaydetti:
“Rekolte düşüklüğüne ve arz-talep ticaretine göre serbest piyasada fındık fiyatı çok kısa bir sürede Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıklamış olduğu 82,5 liranın üzerine çıkarak 100 lira bandını aştı. 110 lira bandını gören ürecilerinin çoğu mantıklı olarak ürününü satarak paraya çevirdi. Bilindiği gibi 110 lirayı gören fındık birden güçlü alıcıların müdahalesi sonucu 95 liraya kadar düşürüldü. Şuan fındık fiyatı 100-102 lira bandında stabil bir şekilde seyrediyor.
Bu saatten sonra fındık fiyatı yükselir mi diye soracak olursanız; araz, talepçiler bilir. TMO’nun dışında kimsenin elinde ciddi manada bir stok yok. Zaten asıl amaç TMO’nun elindeki eski ve yeni 120 bin ton civarındaki fındığı ucuz fiyattan piyasaya sürdürmek. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve TMO yetkililerinin beyanatı, ‘ofis tarafından yılbaşına kadar piyasaya bir kilogram dahi kabuklu fındık sürülmeyeceği’ yönünde. Görülen o ki, güçlü alıcı yılbaşına kadar piyasa üzerindeki baskısını sürdürecek. Ondan sonrası TMO’nun uygulayacağı yeni fındık politikası bağlar. Ama şunu net söyleyebilirim; bu saatten sonra fındık fiyatı çokta 100 liranın altına düşmez. Aslında fındık fiyatının 110 liralardan 95 liraya kadar düşmesi ardında güçlü alıcı tarafından manavları bitirme planı yatıyor gibi görünüyor. Üretici kanadında ürününü satan sattı, bekletenlerin ise çok da bir kaybı söz konusu değil. Şuanda 110 lira bandından ürün alan manavlar bir kilogram fındık satamıyor. Manavların dükkanları ağzına kadar dolu. Çoğu da 110 liradan aldıkları ürünler. Biz zamanında “bu tekelci zihniyet ne yerli manav, ne tüccar ve nede sanayi bırakacak” derken kimse bizi dikkatte almıyordu. Şimdi herkes dediğimize geldi mi?”