Atatürk Köşkü’nde başlatılan restorasyon çalışmalarını bir yıldır anbean takip eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, açılış öncesi son dokunuşları yerinde gördü. Atatürk Köşkü tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmasına imza atan Başkan Zorluoğlu yaptığı açıklamada, “Trabzon’umuzun en önemli simge eserinin restorasyonunun tamamlanıp, Cumhuriyetimizin 100. yılında çok anlamlı bir gün olan 29 Ekim’de hizmete açılıyor olmasından çok büyük gurur duyuyorum. Saat 13.00’teki açılışımıza hemşehrilerimizi davet ediyoruz” dedi.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924 ve 1930 yıllarında Trabzon’u teşriflerinde ağırlandığı, 1937 yılı ziyaretinde ise konakladığı ve içerisinde vasiyetini yazdığı Atatürk Köşkü 29 Ekim Pazar günü ziyarete açılıyor. Atatürk Köşkü tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmasına imza atan ve tüm süreci yakından takip eden Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, son dokunuşları yerinde inceledi. Başkan Zorluoğlu’na incelemeleri sırasında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü, Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Erhan Nadir, daire amirleri ve basın mensupları eşlik etti.
CUMHURİYET BAYRAMI RESEPSİYONU ATATÜRK KÖŞKÜ’NDE VERİLECEK
Basın mensuplarıyla Atatürk Köşkü’nü gezen Başkan Zorluoğlu, süreçle ilgili açıklamalarda bulundu. Geçen yıl eylül ayında yine basın mensupları ile birlikte Atatürk Köşkü tarihinin en kapsamlı restorasyon sürecini başlattıklarını belirten Başkan Zorluoğlu, “O gün, Atatürk Köşkü’nün bugüne kadar yapılmış en kapsamlı restorasyonunu, çevre düzenlemesini ve tefrişiyle ilgili durumunun iyileştirmesini bir yıl içerisinde gerçekleştireceğiz, demiştik. Gelinen noktada Cumhuriyetimizin 100. yılında 29 Ekim 2023’te burayı tekrar ziyaretçilerinin hizmetine açacağız ve Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunu burada gerçekleştireceğiz. Biraz önce gezdik ve çevre düzenlemesindeki birkaç ufak ayrıntı dışında bütünüyle yepyeni, uzun yıllar hiçbir sorun oluşturmayacak şekilde Atatürk Köşkü’nün restorasyonunun tamamlandığını gördük. Bundan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
BÜYÜK GURUR DUYUYORUM
“Trabzon’umuzun en önemli simge eserinin restorasyonunun tamamlanıp, Cumhuriyetimizin 100. yılında çok anlamlı bir gün olan 29 Ekim’de hizmete açılıyor olmasından çok büyük gurur duyuyorum” diyen Başkan Zorluoğlu, “Atatürk Köşkü çok özel bir yapı. 1900’lü yıllarda çok eski bir mimari ile yapılmış olması, içinde kendi dönemine göre ileri sayılabilecek sistemle kurulmuş olması, burayı çok özel kılıyor. Ama bunların yanında tabii ki burayı önemli kılan en büyük unsur Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mutafa Kemal Atatürk’ün Trabzon ziyaretlerinde her seferinde geldiği ve 1937’deki son ziyaretinde konakladığı bir mekân olmasıdır. Bütün mal varlığını Türk milletine bağışladığına ilişkin vasiyetnamesini de bu binada yazdığını biliyoruz. Bu bakımdan Trabzonlular için çok çok özel bir yapı. Trabzon, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ağırlandığı böyle bir esere sahip olmaktan her zaman büyük bir gurur duydu, duymaya da devam ediyor” ifadelerini kullandı.
ÇOK TİTİZ ÇALIŞMA YÜRÜTÜLDÜ
Restorasyon sürecini kısa sürede tamamladıklarını da dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Yıllardan bu tarafa kullanımdan dolayı ciddi eksikleri olan, çatısından zeminine kadar ciddi sorunları bulunan, yıllarca bakım onarım yapılmadığı için yılların getirdiği yük ile eşyaların onarıma ihtiyaç duyduğu, perdelerinden koltuklarına kadar bütün ayrıntılarıyla ele alınması gereken bir mekânı 1 yıl gibi kısa sayılabilecek bir sürede bu noktaya getirdik. Restorasyon çalışmaları çok titiz yapıldı. Yüklenici arkadaşlarımız ve teknik personel gerçekten burada çok emek verdi. Adeta iğneyle kuyu kazar gibi dantel dantel işleyerek restorasyonu tamamladılar. Çok sağlam bir iş çıkarıldı. Atatürk Köşkü bundan sonra çok uzun yıllar hiçbir sorun yaşamadan hizmet vermeye devam edecek” şeklinde konuştu.
FİGÜRLER VE EL YAZILARI ORTAYA ÇIKTI
Sadece restorasyon değil teşrifi de ele aldıklarını belirten Başkan Zorluoğlu, “Tarihinin en kapsamlı restorasyonu şüphesiz ama biz aynı zamanda buranın tefrişini ve mefruşatını da ele aldık. Buradaki tüm eşyaları Ankara’ya götürdük. Bu işin uzmanı arkadaşlar 7-8 aylık bir çalışmayla buradaki bütün eşyaları elden geçirdiler. Eksik parçalarını tamamladılar. Bir takım yeni ilaveler katmak suretiyle artık buranın eşyaları da tamamen elden geçti. Aslına uygun bir şekilde onarılmış oldu. Bu çalışma sırasında bazı güzellikler de otaya çıktı. Bazı eşyalarda bazı figürler, el yazıları ortaya çıktı ve temizlenerek o şekilde bırakıldı. Özellikle oturma odasındaki masanın üzerinde Çanakkale’ye ilişkin el yazısı ile bazı ifadeler gördük. Bunların kim tarafından ne zaman yazıldığını, üniversitemizdeki hocalarımızla birlikte ortaya çıkaracağız. Fakat şu anda bizim düşüncemiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün burada kaldığı zamana ait olma ihtimali var. Onu tabi bilimsel yöntemlerle tarihçilerimiz daha net şekilde ortaya koyacaklar. Yine Köşkün arka tarafında ve alt tarafında çok ciddi bir çevre düzenlemesi yaparak zemininden duvarlarına kadar bütünüyle elden geçirdik. Cumhuriyetimizim gurur yılı olan 100. yılında şehrimize hediye ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.