Hindistan Başbakanı Narendra Modi, dezavantajlı ülkelerin şu anda kalkınmak için ihtiyaç duydukları fonlardan mahrum kaldığını savunarak uluslararası finans kurumlarının elden geçirilmesi çağrısında bulundu.
Pazartesi günü G20 kalkınma bakanlarına hitaben yaptığı bir video konuşmasında Modi, Kovid-19 salgınının Küresel Güney ülkeleri üzerinde ciddi bir zarara yol açtığını, jeopolitik gerilimlerin de gıda, yakıt ve gübre mevcudiyetini olumsuz etkilediğini söyledi.
Hindistan başbakanı, bu çerçevede, bazı gelişmekte olan ülkelerin kendilerini artan borç ve durgun ekonomilerin yükü altında bulduğunu da sözlerine ekledi.
Modi’ye göre, küresel finans kurumları, ekonomik sıkıntı yaşayan ülkelere fon sağlanmasını sağlamak için kriterlerini gevşetmeli.
Hindistan, derecelendirme kuruluşlarının siyasi önyargılarıyla savaşma sözü verdi
Hintli lider, ” Geride kimsenin kalmamasını sağlamalıyız, ” diye ısrar etti.
Modi ayrıca, Hindistan’ın daha önce ülkenin en az gelişmiş bölgeleri arasında yer alan 100’den fazla ‘istek uyandıran bölgede’ ekonomik koşulları iyileştirme konusundaki kendi deneyimine de atıfta bulundu.
Bir hükümet programı sayesinde bu alanların artık büyümenin katalizörü haline geldiğini belirtti.
Çok taraflı kalkınma bankalarının (MDB’ler) güçlendirilmesine ilişkin G20 Uzman Grubu, şu anda kurumların kredi verme kapasitesini artırmanın yollarını düşünüyor.
Ayrıca Modi, dijitalleşme ve teknolojinin Hindistan’daki ekonomik durumu iyileştirmede oynadığı önemli rolü vurguladı.
Geçen ay Hindistan başbakanı, uluslararası örgütün çatışmaları önlemede etkili olmadığını iddia ederek BM’ye reform çağrısında bulundu.
Japonya’nın Hiroşima kentinde G7 liderleriyle konuşan Modi, ” geçen yüzyılda oluşturulan kurumların 21. yüzyılın sistemiyle uyumlu olmadığını ” çünkü artık ” günümüzün gerçeklerini yansıtmadığını” savundu. ”
Başbakana göre, Küresel Güney ülkelerine BM Güvenlik Konseyi’nde daha fazla söz hakkı verilmeli.