Sektör temsilcilerinin tüm söylemlerine karşın yapılan hatalı uygulamalar ve uygulanmayan yöntemler üreticiye yeterince verilmeyen destekler gelinen noktada artan maliyetler girdi fiyatlarındaki yüksek maliyetler artık kontrol edilemez noktaya getirdi.
Tarımda uzman isimler yapılan yanlışlara ısrarla devam edildiğini bunun da süt ve süt ürünleriyle, et fiyatlarında yükselişi sürdüreceğini belirtirken bunun faturasınıda yine vatandaşın ödediğinin altını çizdiler.
Üretici destek alamadığından üretimi ya bırakıyor ya yavaşlatıyor. Çiftçinin bankalara olan borcu toplam 245 milyar TL olurken,ne yapacağını kara kara düşünüyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, toplanan inek sütü miktarı, Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %4,4, Ocak-Eylül döneminde %2,7 azaldı.
Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tereyağı üretimi %25,4, ayran üretimi %11,1, yoğurt üretimi %3,9 artarken; inek peyniri üretimi % 5,1 ve içme sütü üretimi %0,7 azaldı.
Kısır döngüye dönen süt sektöründe Üretici “zarar ediyorum” diye hayvancılığı bırakıyor. Üreticilerin ineklerini kesip sektörden çekilmesi nedeniyle çiğ süt üretimi azalıyor. Piyasada süt bulmak her geçen gün zorlaşacak. İnekler kesilince ve buna bağlı olarak süt üretimi azalınca süt bulmak zorlaşıyor. Süt azalınca peynirin, yoğurdun, ayranın, tereyağının fiyat artıyor.
Yıllardır her platformda tarım ve hayvancılıktaki tüm gelişmeleri objektif bir şekilde değerlendirerek, sorunları da hep yüksek sesle duyurmaya çalışan Sencer Solakoğlu, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) yönetim kurulu başkanı olarak yanlış politikalara vurgu yaparak et ve süt fiyatlarına karşı da sıklıkla uyarılarda bulunuyor
Başkan Solakoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise isyanınıda şöyle dile getirdi ‘%10 kesim kararı aldım. Piyasada süt talebi olmasına karşılık fiyatı düşük tutmanın sonu budur! Yalvardık! yapmayın dedik! Dinlemediler. Sektör cayır cayır anaç kesimi yapıyor. Bunun bedelini halk rafta ödeyecek. Süttozu ihracatını kapatıp ölüm fermanını imzaladılar.’ ‘ Dişi kesimini yasaklayarak insanları zorlayamazsınız. Zararına üretim kimse yapmaz! Bu hayvanları yerine koymak en az 2,5 yıl! Çiftçi enflasyonun sebebi değil çözümü de olamaz dedik. Daha ne demeliydik, ne yapmalıydık?’