Çeşitli programlar kapsamında Kayseri’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci katıldığı etkinlikte çiftçiye 1150 ton buğday, 450 ton arpa tohumu ile 1200 küçükbaş hayvan dağıtıldı.
Kadir Has Kongre Merkezi’nde düzenlenen tohum ve koyun dağıtım törenine katılan Bakan Kirişçi burada yaptığı konuşmada ,küçükbaş hayvancılığın Türkiye’nin ekolojisi, iklim yapısı, coğrafyası dikkate alındığında mutlaka üzerinde daha fazla hassasiyetle durulması gereken bir hayvancılık grubu olduğunu söyledi.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde teşvik ve desteğin önemine dikkati çeken Kirişci, şunları kaydetti:
“Bunların daha verimli kılınması adına Dünya Gıda Örgütü ile yürütülen yaklaşık 1,1 milyon dolarlık bütçesi olan bir proje. Bu da anlamlı ve kıymetli. Burada ben rakamdan çok, rakamın kendisinden çok, bu iş birliğinin, bu birlikteliğin, bu ortak çalışmanın önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Eminim bu yapmış olduğumuz etkinlikler sayesinde ülkemizde küçükbaş hayvancılık daha da gelişecek, daha da artacak.
2002 yılında 32 milyon civarında olan küçükbaş hayvan popülasyonumuz son rakamlara göre 58,5-59 milyona yaklaşmış durumda. Hedefimiz 85 milyon nüfusumuz varsa 85 milyona doğru bir şekilde bu hayvan varlıklarımız noktasında yürümek. Tıpkı 2002 yılında 9,9 milyon büyükbaş hayvanımız varken bunun 18 milyona çıktığı gibi. Yeterli mi, elbette yeterli değil. Özellikle küçükbaş konusunda daha fazla gayret göstermemiz gerektiği açık ve aşikâr.”
SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ
Kirişci, Kayseri’nin tatlı su balığı üreticiliğinde önemli bir yeri olduğuna dikkati çekerek, “Kayseri’de su ürünleriyle ilgili yatırımların daha dikkatli, özenle yürütülmesi konusunda hem arkadaşlarımıza gerekli talimatı verdik hem de valimize bu konuda ön açıcı ve atılması gereken adımlar konusunda öncülük etmesini istedik.” diye konuştu.
Türkiye’nin su ürünleri alanında dış ticaret fazlası veren bir ülke konumuna geldiğine işaret eden Kirişci, “2002 yılında üretilen su ürünleri miktarı sadece 62 bin ton, bugün 472 bin tona çıktı. İhracat 1,4 milyar dolar, ithalat ise sadece 200 milyon dolar. Dış ticaret fazlamız 1,2 milyar dolar. Tarım olarak zaten bizim dış ticaret açığımız yok, fazlamız var. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 121 ama buradaki oranı söylemeye gerek yok.” ifadesini kullandı.
KAYSERİLİ ÇİFTÇİDEN KİRİŞCİ’YE ÇKS TEŞEKKÜRÜ
Törenin sonunda Bakan Kirişci’nin yanına gelen Kayserili bir çiftçi, ÇKS kayıtlarının e-Devlet üzerinden yapılmasının kendilerine büyük kolaylık sağladığını anlattı.
Bu uygulamadan ve açıklanan buğday fiyatından oldukça memnun olduklarını aktaran çiftçi, Kirişci’ye şunları söyledi:
“En güzeli, ÇKS’nin 3 dakikada yapılabilmesi. Arabamla muhtar azasını arıyorum, diğer azayı arıyorum, bulamıyorum. Muhtarı bulamıyorum, iş ve güç kaybım oluyor. Buğday fiyatları olağanüstü. Başka bir güzelliği ise Tarım Krediye gittim, 12 bin 500 liraya tohumumu aldım.
Ne güzel, 2 bin 187 lira da bunun desteği var. Bu desteği alacağım. Tohum 10 bin 300 liraya geliyor.”