Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla bu yıl beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ne önümüzdeki sene İzmir ve Adana’nın yanı sıra Gaziantep de dahil edildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara’da düzenlenen basın toplantısında müjdeyi vererek, “Önümüzdeki yıl tarihi Alsancak Tekel Fabrikası’nı kültür sanat kompleksi olarak hizmete açıyor ve İzmir’imizi de festivallerimize dahil ediyoruz. Ayrıca İzmir ve Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’nın yanı sıra Gaziantep Gastronomi Festivali’ni de Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamına alıyoruz. Festivallerimizi herkese ulaşacak şekilde yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının 16 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında İstanbul, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya’da düzenlediği Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, sanattan sinemaya, edebiyattan dansa, müzikten dijital sanatlara herkesin kendi beğenisine ve ilgisine uygun 3.000’den fazla etkinlik ve 15.000’e yakın sanatçıyla Türkiye’yi kültür ve sanatla buluşturuyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara’da başlayacak olan Başkent Kültür Yolu Festivali öncesi CSO Ada Ankara’da Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin tanıtımını yaptı.
Türkiye’nin dünyada bu kadar geniş çapta kültür ve sanat etkinliği yapan nadir ülkelerden biri olduğunu belirten Bakan Ersoy, şunları söyledi:
“Festivallerimizi ülkemizin kültür alanında sahip olduğu olağanüstü varlıkları en iyi şekilde tanıtmak ve şehirlerimizi marka yapmak vizyonuyla yaygınlaştırarak sürdürüyoruz. Bu yıl festival kapsamına aldığımız Çanakkale’de Troya Kültür Yolu Festivalimizi başarıyla tamamladık ve etkinliklerimizi yaklaşık 300 binden fazla vatandaşımızla buluşturduk. Konya Mistik Müzik Festivalimiz halkın yoğun ilgisiyle sürüyor. Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’da ise festivallere geri sayım başladı. Gelecek yıl mart ayında, İzmir’de bulunan tarihi Alsancak Tekel Fabrikası’nı bir kültür ve sanat kompleksine dönüştürmüş olarak hizmete açıyor ve ardından da nisan ayında festivallerimizin kapsamına İzmir’imizi de ekliyoruz. Ayrıca Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’nın yanı sıra Gaziantep Gastronomi Festivali’ni de yine Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamına alıyoruz. Ülkemizdeki her vatandaşımızın kültür zenginliklerine erişmesi için çalışıyoruz. Festivallerimizi herkese ulaşacak şekilde yaygınlaştırmayı sürdüreceğiz.”
Kültürel Mirasımızı Gelecek Kuşaklara Aktarıyoruz
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri ile benzersiz bir kültür sanat ekosistemi oluşturduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Festivallerimizle ülkemizin uluslararası marka değerine katkıda bulunarak, kültür rotaları kapsamında elden geçirdiğimiz tarihi ve kültürel unsurları birer cazibe merkezine dönüştürüyoruz. Oluşturduğumuz kültür sanat ekosistemi sayesinde festivaller sona erse de kültür ve sanat yatırımları devam ediyor. Ülkemizdeki tüm kültür ve sanat üretimlerine sahip çıkmaya, şehirlerimizi markalayarak var olan potansiyellerini öne çıkarmaya devam edeceğiz. Türkiye’mizin somut ve somut olmayan kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktarmak hedefiyle ilk günkü heyecan, azim ve inançla çalışmayı sürdüreceğiz.”
Çanakkale’de Etkinliklerimizi 300 Binden Fazla Kişi İzledi
Toplantıda festivallerle ilgili detayları da paylaşan Bakan Ersoy, şöyle devam etti:
“16-25 Eylül tarihleri arasında düzenlediğimiz Troya Kültür Yolu Festivalimizde 42 ayrı mekânda 1000’den fazla sanatçının katılımıyla 112 etkinliği sanatseverlerle buluşturduk. ‘Troyalılar Geldi’ kortej yürüyüşüyle başlayan festivalde, en büyük sahnemiz olan Anadolu Hamidiye Tabyaları’nda gerçekleşen Anadolu Ateşi’nin Troya gösterisini yaklaşık 25 bin kişi izledi. Konserden tiyatroya, film gösteriminden atölyeye her yaş grubundan ve her zevkten kişiye yönelik etkinliklerimiz 300 binden fazla kişiyle buluştu. Kültür sanat etkinliklerimizin yanı sıra bisiklet turu, anı dalışı ve Gelibolu Maratonu’yla da festival ruhunu tüm şehre yaydık. Konya’da 22 Eylül’de başlayan ve 30 Eylül’e kadar sürecek Mistik Müzik Festivali’nde ise İspanya’dan Almanya’ya, Özbekistan’dan Hindistan’a kadar birçok ülkeden gelen sanatçılar, müziğin etkili gücü sayesinde farklı inanış ve kültürleri en çarpıcı yönleriyle sanat severlerle buluşturuyor. İki büyük şehrimizde düzenlenecek olan Beyoğlu ve Başkent Kültür Yolu Festivallerimiz de eş zamanlı olarak 1 Ekim itibarıyla başlayacak ve 23 Ekim’de sona erecek. Festival coşkusuna 8-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır da katılacak.”
Semiha Berksoy Anısına Tosca Operası da Var, Stanley Kubrick Sergisi de
Bakan Ersoy, İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’da düzenlenecek festivallerde önce çıkan etkinliklerine de değinerek, herkesi festivallerin bir parçası olmaya çağırdı. Bakan Ersoy, şunları söyledi:
“Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Büyük Tiyatro’da 1 ve 3 Ekim tarihlerinde Tosca Operası sergilenecek. Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün sahneye taşıdığı büyük prodüksiyonlarından biri olan eser, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk opera sanatçısı Semiha Berksoy’un Tosca başrolüyle ilk kez 1941 yılında sahnelenmişti. Ülkemizde Tosca rolüyle bütünleşen Semiha Berksoy anısına, kızı Prof. Dr. Zeliha Berksoy’un rejisörlüğünde hazırlanan eser, kalabalık sanatçı kadrosunun yanı sıra dekor, kostüm ve ışık tasarımıyla da orijinaline en yakın prodüksiyonla sahnelenecek. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde ise İstanbul Sinema Müzesi, kült filmlerin yönetmeni Stanley Kubrick’in bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı sergisine ev sahipliği yapacak. Sur Kültür Yolu Festivali’nde de 2 binden fazla sanatçının katılımıyla, 500’den fazla etkinlik olacak. Tüm halkımızı festivallerin tadını çıkarmaya davet ediyorum.”
Festivaller kapsamında gerçekleşecek etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgilere https://www.kulturyolufestivalleri.com/ internet adresinden ulaşılabiliyor.