Süt Üreticilerine bir dokunduk bin ah işittik “artık hayvancılık yapılmaz diyen üreticiler bu şartlarda babadan dededen kalan hayvancılığımızı bırakmak zorunda kalacağız dediler. Artan maliyetlere yetişmekte güçlük çektiklerini söyleyen yetiştiriciler 7,5 lira fiyat derdimize çare olamıyor artık dediler .
Haberin Yıldızı-Haber Merkezi
Güncel süt fiyatlarla ile süt üreticiliğinin durumunun içler acısı olduğunu belirten yetiştiriciler ; artan bu maliyetler sonrasında Süt fiyatları 10 TL’den aşağıda olduğu sürece asla ve asla bu üretici hayvancılık yapamaz. Bizler sadece kendimizi değil sanayiciyide esnafınıda halkımızı düşünüyoruz ancak bu rakamlar bu şekilde giderse sanayici yakında bu sütü bulamayacak Çünkü üretici kazanamadığı için hayvanını satacak ve sonrasında hayvansız kalacak. Bu durumda süt ihtiyacını sanayiciler karşılayamayacak. Bu sorunların sonrası ekonomi büyük bir zarar görecek. Hükümetin mutlaka ve mutlaka bir tedbir alması gerekiyor.. Üreticinin ayakta kalması için ayrıca destekleme şart. Bu fiyatlarla asla hayvancılık yapılmaz ve yapılamaz. Desteklenmeler gerçek anlamda yapılmalı, maliyetler düşürülmeli ve süte 10 TL litre fiyatı verilmeli.
Üreticiler , Çiftçi kazanırsa Sanayici, Bakkal ve dolaysıyla Halk kazanacak, devlet kazanacak” ifadelerini kullandı.
Öte yandan üreticiler ise mazota, elektriğe, işçiye de, nakliyeye de, ilaca da zam geldiğini belirterek, “artık ne üretme şevki, ne de geleceğe dair umudumuz kaldı” dediler
Süt sektörü temsilcileri ise 7,5 lira olarak belirlenen çiğ süt fiyatının maliyetlerdeki artış nedeniyle yetersiz kaldığını belirterek “Ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatları düşürülmeli” talebinde bulundu.
Süt sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda sektör temsilcileri de açıklamalar yaptılar . Üreticiler “Çiğ süt fiyatları artırılmalı derken Sektör temsilcileri ise Ya çiğ süt fiyatları artmalı ya da yem fiyatları düşürülmeli” dediler . Açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin artan girdi maliyetlerinin süt üreticilerini zorladığını belirtti.
SON ZAM MAYIS’TA GELMİŞTİ
Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren destek primleri dışında çiğ süt tavsiye satış fiyatını litre için 7,50 olarak belirleyerek zam yapmıştı. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin yaptığı açıklamada “Çiğ süt üretim maliyetinde önemli bir değişiklik olduğunda önümüzdeki süreçte piyasa şartlarına göre tekrar değerlendirme yapılacaktır” denilmişti. Ama yapılan bir şey yok bir litre sütün satışında üreticinin eline kesintiler çıktıktan sonra net olarak ortalama 7 lira geçtiğini aktardı. Açıklamada bir kilo yemin fiyatının bazı yerlerde 7,6 liraya dayandığı belirtildi.
MALİYETLER ARTIYOR
Başkanların yaptıkları açıklamada “Üreticilerimiz, Ulusal Süt Konseyi tarafından tavsiye edilen süt fiyatı daha eline geçmeden yeme gelen zamlarla yüzleşmek zorunda kaldı. Yurtiçi ve yurtdışı hammadde fiyatları arttıkça yem fiyatları arttı” ifadelerine yer verildi.
Öte yandan üreticiler ise mazota, elektriğe, işçiye de, nakliyeye de, ilaca da zam geldiğini belirterek, “artık ne üretme şevki, ne de geleceğe dair umudumuz kaldı” dediler
Sektör paydaşlarının sütün geleceği hayvancılığın devamı için talepleri ise şöyle oldu:
►Ulusal Süt Konseyi tavsiye fiyatının belirlediği sürelerde ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatları düşürülmeli.
►Kaba ve kesif yemlere gelen zamlara yönelik tedbir alınmalı.
►Diğer maliyet artışlarını durduracak tedbirler hayata geçirilmeli.
►Çiğ süt fiyatları aylık olarak belirlenmeli.
►Üreticiye hayatını devam ettirecek istikrarlı bir gelir elde etmesini sağlayacak piyasa oluşturulmalı.
►Çiğ süte verilen 20 kuruşluk prim desteği hem üreticiyi destekleyecek hem de kayıt dışılığa kaymanın önüne geçirecek seviyeye yani en az 1 lira seviyelerine çıkartılmalı.
►Damızlık hayvanların kesilmesini engelleyecek tedbirler hayata geçirilmeli.
►Tüketiciye uygun fiyattan hayvansal ürün alabilme imkânı sağlanmalı.
►Üreten ve tüketen mutlu Türkiye’nin inşası için etkin politikalar hızlı bir şekilde hayata geçirilmelidir.