Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının kökleri, 1960’lı yıllara kadar uzanmaktadır. İlk kez 1968 yılında “100 Büyük Firma” olarak kamuoyuna açıklanmıştır. Her yıl bir önceki yıl verilerinin açıklandığı çalışmanın kapsamı 1981 yılından itibaren ise 500 kuruluşa çıkarılmıştır
1998 yılından beri de “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasına ek olarak “İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nu izleyen 500 Sanayi Kuruluşu” çalışması da hazırlanıp kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Böylece 1998 yılından bu yana Türkiye’nin 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu’na ait veriler her yıl kamuoyuna açıklanmaktadır.
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal BAHÇIVAN Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu yaptıkları basın toplantısı ile açıkladılar
Açıklanan listede ilk 500 firmasına arasına Trabzondan sadece Arslantürk Tarım Ürünleri San. İhr. ve İth. A.Ş kendisine yer buldu.İlk üç sırayı sırasıyla TÜPRAŞ,FORD OTOMOTİV VE STAR RAFİNERİ nin aldığı listede ARSLANTÜRK FINDIK 289. sırada yer aldı
Başkan Erdal Bahçıvanın basın toplantısndaki konuşması şöyle:
“İSO-Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması”nın 2021 yılı sonuçlarını açıklayacağımız toplantımıza hoş geldiniz. Sizleri İstanbul Sanayi Odası adına, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılarımız Sayın İrfan Özhamaratlı ve Sayın Sadık Ayhan Saruhan ile birlikte sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
İSO 500’ün geçmişini sizlere kısaca hatırlatarak sözlerime başlamak istiyorum. Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının kökleri 1960’lı yıllara kadar uzanıyor. İlk kez 1968 yılında “100 Büyük Firma” olarak açıkladığımız çalışmamızın kapsamı, gelişen ekonomimiz ve serpilen sanayimiz ile birlikte 1978 yılında 300 kuruluşa, 1981 yılında ise 500 kuruluşa çıkarılmıştı. O tarihten itibaren her yıl İSO 500’ü ve 1998’den bu yana da İSO İkinci 500’ü kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Bugün ise burada, her biri ekonomi tarihimiz, sanayimiz ve şirketlerimiz için eşi bulunmaz bir bilgi kaynağına dönüşmüş olan İSO 500’ün 54’üncüsünü, siz değerli basın mensuplarımız aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak üzere toplanmış bulunuyoruz.
Bildiğiniz gibi dünyamız son iki yıldır adeta bir kara delikten geçiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart 2020 tarihinde yaptığı “pandemi” açıklamasından bu yana Covid-19 ile yattık, Covid-19 ile kalktık. Bugün ise salgın için henüz “son buldu” denmese de etkileri çok şükür büyük ölçüde azaldı.
Hatırlayacaksınız pandeminin hayatımızın kılcal damarlarına kadar ulaşan etkisini, İSO 500’ün açıklama takviminde de hissetmiştik. Son yıllarda takvimini büyük emeklerle önce Haziran’a sonra Mayıs’a çektiğimiz İSO 500’ü 2020’de pandemi koşulları nedeniyle Temmuz ayında yayımlayabilmiştik. Neyse ki geçen yıl yine büyük bir emek ve çaba ile İSO 500’ü Mayıs ayında açıklayabildik. Bu yıl da yine geleneğimizi bozmayarak Mayıs takviminde kalmayı sürdürdük.
Başta Ekonomik Araştırmalar ve Kurumsal Finans Şubemiz olmak üzere, danışmanlarımızın özverili ve titiz çalışmalarıyla İSO 500’ü tamamladık. Zamanın ve bilginin çok çok kıymetli olduğu bir çağdayız. Bu bilgi hazinesini en kısa zamanda sizlerle paylaşmamızda emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ve danışmanlarımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Bu vesileyle, son derece değerli şirket bilgilerini her yıl olduğu gibi bu yıl da bizlerle paylaşan sanayi kuruluşlarımızı da anmadan geçmek istemiyorum. Bu bilgilerle Türkiye ekonomisinin, sanayimizin gerçek anlamda bir check-up’ı olan İSO 500 araştırmamızın ortaya çıkmasının en büyük paydaşları olan firmalarımıza da buradan şükranlarımı sunuyorum