3 binin üzerinde örnek bahçe oluşturduklarını söyleyen Ordu İl Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, “Bugüne kadar ilimizde İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan üreticilerimize yaklaşık 11 milyon TL civarında destekleme ödemesi yapıldı.” dedi.
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile Altınordu Ziraat Odası işbirliğinde yürütülen “Fındıkta İyi Tarım Uygulamaları Projesi” kapsamında sertifika töreni düzenlendi. Düzenlenen törene İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan AKÇA ve üreticilerimiz katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan AKÇA; “Fındık ilimiz ve ülkemiz için son derece önemli bir ürün. Hatta bana göre en önemli ürün. Bizlerde gücümüzün ve bilgimizin el verdiği ölçüde fındıkta verimi artırmak amacıyla çalışmaya devam edeceğiz. Bu konuda da ilimizde çok güzel çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bunların yanında iyi tarım uygulamaları projesi kapsamında Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birlikte önemli çalışmalar yapıyoruz. İlimizde yapılan çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan AKÇA’nın ardından söz alan İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal YILMAZ; “İlimiz ve ülkemiz için son derece önemli bir tarımsal ürün olan fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak için hepimize çok büyük görevler düşüyor. Bizlerde tüm paydaşlarımızla birlikte ilimizde bu konuda çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Özellikle 2014 yılından bugüne kadar ilimizde 3 binin üzerinde örnek bahçe oluşturduk. Örnek bahçelerin sayısını son yıllarda İl-İlçe Müdürlüklerimiz ve Ziraat Odalarımız ile birlikte uyguladığımız projeler ile artırmaya devam ediyoruz” dedi.
Ülke olarak üretiminde dünya lideri olduğumuz fındıkta, verim konusunda da lider olmamız gerektiğinin altını özellikle çizen İl Müdürümüz; “Göreve ilk geldiğimde yine bir toplantı da şu cümleleri kullanmıştım. Ülkemizin dünya fındık üretiminde tartışmasız dünya lideri olduğunu, ilimizin de aynı şekilde Türkiye fındık üretiminde 1 numara olduğunu, dünya fındığının yüzde 25’ini ilimizin tek başına ürettiğini, bizim verim konusunda da dünya lideri olmamız gerektiğini ve bu konuda İl Müdürlüğü olarak çok önemli çalışmalar yapacağımızı o zaman söylemiştim. Çok şükür ki bugün geldiğimiz noktada verim konusunda da çok önemli yollar kat ettik. Oluşturduğumuz örnek bahçelerimizde dekara 350-400 kilogram verime ulaştık. Sadece bununla da yetinmeyip verimlilik çalışmalarının yanında gençleştirme ve yenileme çalışmalarını da başlattık. Fındıkta önemli bir konu olan yenileme konusunda sıra arası dikim yöntemlerini kullanmak suretiyle ürün kaybı yaşamadan bahçelerimizi yenilemeye yönelik çalışmalar başlattık. Bir taraftan da mevcut yaşlı bahçelerimizde komple bahçeyi söküp yerine modern dikim sistemlerini kullanarak yeni bahçeler tesis ettik. Bunların yanında meyilli arazilerde “Fındık Yetiştiriciliğinde Cep Teras Uygulama Projesi”ni hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde de bu çalışmalarımız artarak devam edecek. Tabi biz bu çalışmalarımızı ilimiz genelinde İlçe Müdürlüklerimiz, Ziraat Odalarımız ve üreticilerimiz ile birlikte yürüttük” şeklinde konuştu.
İyi Tarım Uygulamalarının (İTU) fındıkta kalitenin artırılması noktasında son derece önemli bir konu olduğundan bahseden İl Müdürümüz; “Ordu’da İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik çok önemli çalışmalar yaptık. Yeni yapacağımız çalışmalarımızla birlikte iyi tarım uygulamaları ile üretim yapan üreticilerimizin sayısını arttıracağız. Bugüne kadar ilimizde İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ile üretim yapan üreticilerimize yaklaşık 11 milyon TL civarında destekleme ödemesi yapıldı. Şu an 3 yıl İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan üreticilerimiz 4. yılında bu destekten yararlanamıyor. Ancak Dijital Tarım Pazarına (DİTAP) üye olunursa 4. yılında da üreticilerimiz desteklemeden yararlanabiliyor. Bu nedenle tüm üreticilerimiz gibi iyi tarım uygulamaları ile üretim yapan siz değerli üreticilerimiz üreticilerimizin de dijital tarım platformuna üye olmanızı bekliyoruz. Aynı zamanda her aşamasının kontrollü olduğu, insan ve çevre sağlığını düşünen bir üretim modeli olan iyi tarımda yer alarak örnek olan siz üreticilerimize çok teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde yeni projelerde sizlerle birlikte olacağız” diyerek sözlerine son verdi.
Konuşmaların ardından sertifika takdimi ile program son buldu.