Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk milli gözlem uydusu RASAT, yörüngede 10’ncu yılını devirdi. Tasarım ömrü 3 yıl olarak planlanan RASAT, Türk mühendisleri ile teknisyenlerinin uzay ortamında uzun süre dayanabilen bir uydu üretebileceğini ispatlamış oldu. 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatılan RASAT, görevine başarıyla devam ediyor.
İLK MİLLİ YER GÖZLEM UYDUSU
İlk Milli Yer Gözlem Uydusu RASAT, TÜBİTAK UZAY tarafından üretildi. BİLSAT uydusundan sonra TÜBİTAK UZAY’ın ikinci uzaktan algılama uydusu olan RASAT’ın üretim sürecinde danışmanlık ya da dış destek alınmadı.
GÜNDE 4 KEZ TÜRKİYE ÜZERİNDEN GEÇİYOR
RASAT, 10 yıl boyunca günde 4 kez Türkiye üzerinden geçti. Herhangi bir kısıtlama olmaksızın Dünya’nın her yerinden 7.5 metre siyah-beyaz, 15 metre çok bantlı çözünürlükte görüntü aldı. Yaklaşık 700 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapan RASAT’tan gelen görüntüler, TÜBİTAK UZAY’da bulunan yer istasyonuna indiriliyor.
GÖRÜNTÜLER GEZGİN’DE
İstasyonda gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra görüntüler ilk yerli uydu görüntü portalı olan GEZGİN’e yükleniyor. RASAT’ın elde ettiği görüntülere, www.gezgin.gov.tr internet sitesinden e-Devlet şifresi ile giriş yapılarak ulaşılabiliyor.
ÜCRETSİZ OLARAK VATANDAŞIN HİZMETİNDE
GEZGİN’den ücretsiz olarak elde edilen görüntüler; denizlerde petrol sızıntılarının belirlenmesi, kentsel gelişimin izlenmesi, arazi kullanımı, tarım, barajlardaki su seviyelerinin takibi, şehir planlama ve haritalama gibi birçok alanda kullanılabiliyor.
MİLLİ EKİPMAN GÖKTÜRK-2’YE TRANSFER
RASAT’ta; uçuş bilgisayarı, x-bant verici ve kızılötesi kamera gibi milli uydu ekipmanları bulunuyor. Bu bileşenler, 2012’de uzaya fırlatılan keşif uydusu GÖKTÜRK-2’de de kullanıldı. RASAT ile uzay alanında altyapı ve bilgi birimi oluşturma misyonunu başarıyla gerçekleştiren TÜBİTAK UZAY, bu görevini GÖKTÜRK-2 Uydusu ile daha da ileriye taşımış oldu.
SIRADA İMECE VE TÜRKSAT 6 A VAR
TÜBİTAK UZAY, aynı anda hem metrealtı çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE hem de ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın tasarım ve üretimini de üstleniyor. Bu iki uydunun önümüzdeki yıllarda uzaya fırlatılması planlanıyor.
10’UNCU YAŞINI İDEF’TE KUTLADI
Uzayda 10 yılını başarıyla tamamlayan RASAT’ın bir maketi, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2021) sergilenmeye başladı. Maket, fuarı ziyaret edenlerin ilgisiyle karşılaşıyor. TÜBİTAK UZAY görevlileri, Türkiye’nin ilk milli gözlem uydusu RASAT hakkında ziyaretçilere bilgi veriyor.