Ülke tarımının öncü kuruluşu Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımsal üretimin her alanında üreticilerin yanında yer almaya devam ediyor.
Tarım Kredi Kooperatifleri olarak üreticilerin uygun koşullarda finansmana erişimlerini sağlamak amacıyla piyasadaki değişimleri yakından takip ettiklerini dile getiren Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Dr. Fahrettin Poyraz, üreticinin finansmana erişimini hızlandırmak amacıyla yeni kredi ürünleri geliştirme çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini ifade etti.
“Kredi 45 dakika içinde hesabında”
Çiftçimizin finansmana daha kolay erişimi için kurum olarak yoğun mesai harcadıklarını vurgulayan Poyraz, “Her şey çiftçimiz için. Bu noktada özellikle yeni Mobil Onaylı Nakit Kredi uygulamamızı önemsiyoruz. Ortaklarımızın nakit finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılabilecek Mobil Onaylı Nakit Kredi adı altında yeni bir kredi ürünü geliştirdik. Mobil onaylı nakit kredi işlemleri kapsamında ortakların kredi talepleri sistem (KORBİS) üzerinden alınacak ve sanal pos ile yapılacak doğrulama sonucunda kullandırılacak nakdi kredi tutarları ortakların PTT nezdinde açılmış olan hesaplarına 45 dakika içerisinde aktarılacak” diye konuştu.
“İlk aşamada 20.000 TL’ye kadar nakit kredi”
Uygulamanın diğer detayları ile ilgili de bilgi veren Poyraz, “İlk aşamada mobil onaylı nakit kredi limiti 20.000 TL’ye kadar belirlenebilecek ve ortaklarımız Kooperatif onayına gerek kalmadan ve Kooperatife gitmeden mobil ortamdan nakdi kredi kullanabilecek” dedi.
Ortak Kart projesinin bir aşaması olan ‘’Mobil Onaylı Nakit Kredi’’ uygulamasının 1 Temmuz 2021 itibariyle devreye alınacağını vurgulayan Poyraz, “Ortaklarımızın başta ayni krediler olmak üzere tüm finansman ihtiyaçlarının dijital kanallar üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde karşılanabilmesine yönelik çalışmalarımız da tüm hızıyla devam etmektedir” diye konuştu.
Türkiye’nin ilk dijital kooperatifçilik uygulaması “KORBİS”
Kooperatif ortaklarına daha etkin ve verimli hizmet vermek, ortak memnuniyetini sağlamak amacıyla dijital dönüşüm çalışmalarına hız verdiklerini belirten Poyraz, “Teknolojideki değişim ve dönüşüm, hayatımızın her alanına nüfuz etmiş durumda. Bundan bütün sektörler gibi tarım sektörü de etkileniyor. Ülkemizde tarımın en büyük paydaşlarından biri olarak tarımda gelişen teknolojilerin kullanımının artırılması, böylece bu topraklardan maksimum verimin sağlanması önceliklerimizi arasında yer alıyor. Yaşadığımız pandemi süreci bunun gerekliliğini ortaya koymuş ve bazı projelerimizi de hızlandırmamıza vesile olmuştur” dedi.
Kooperatif Ortak Bilgi Sistemi (KORBİS) uygulamasını geçen yıl pandemi sürecinin başında devreye aldıklarını hatırlatan Poyraz, şöyle konuştu:
“Böylece KORBİS ile Türkiye’de ilk kez dijital kooperatifçilik uygulamasını başlatmış olduk. Tarım Kredi ortakları, akıllı telefonlara indirilebilen uygulama ile artık işlemlerini kooperatiflere gitmeden yapabiliyor. Böylece Tarım Kredi ortakları, borç bilgilerini online olarak görebilir; senet, kredi ve sermaye bilgilerini de anlık takip edebilir hale geldi. Kooperatif ortakları uygulama üzerinden sözleşmelerini görebilirken, kefil ve teminat durumlarını da kontrol edebiliyor. Yapılan tüm alışverişleri takip edebilme ve e-faturalara anlık olarak ulaşma imkanı veren KORBİS ile çiftçilerimiz, kesilen sigorta poliçelerine ve anlık sigorta tekliflerine de ulaşabiliyor.
Ortaklarımızın kooperatif personeli ya da ziraat mühendislerimizle anlık yazışarak destek alabildiği ve çağrı merkezine ulaşabildiği uygulama ile ürün değerlendirme ve üretim sözleşmeleri bilgilerine, yetiştirilen ürünlere ait çiftçi kayıt sistemi ve hayvan bilgi sistemi verilerine, Tarım Kredi Ortak Kart ile yapılan tüm işlemlere ve kredi limit bilgilerine ulaşılabiliyor. Ayrıca, üretim yapılan araziler de uydudan TARKİP uygulaması entegrasyonumuz ile takip edilebiliyor. Yapay zekâ teknolojilerini de kullanarak yaptığımız uydu haritalama ile çiftçilerimiz üretimlerindeki kalite ve verimliği de artırabilmektedir.”
KORBİS uygulamasına mobil nakit kredi kullanabilme özelliğini eklediklerini belirten Poyraz, “Gelecek için de borç ödemelerinin bu uygulama üzerinden yapılabilmesi üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca Meteoroloji Genel Müdürlüğü işbirliğimiz ile “Erken Uyarı Sistemi” ve “Tarımsal Hava Durumu” entegrasyonlarımız da devam etmekte. Böylelikle tarımsal üretimde riskleri en aza indirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde gelişen teknoloji ve teknolojinin yaygın kullanımının sağladığı avantajları kullanarak dijital altyapımızı daha da güçlendireceğiz. Mümkün olduğunca tüm işlemlerimizi dijital platforma taşıyarak ortaklarımıza daha etkin hizmet vermeyi hedefliyoruz” diye konuştu.