Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli video konferans yöntemi ile ‘Gayrimenkul Sektör Seminerleri’ne katıldı.
Seminerde bir sunum gerçekleştiren Bakan Pakdemirli, tarımın büyümeye devam ettiğini belirterek tarım son 3 yıldır kesintisiz büyüyor dedi. Bakan Pakdemirli, “2018’de %2,1, 2019’da %3,7 ve 2020’de %4,8 büyüme gerçekleştiren tarımımız birçok ülkenin düşüş yaşadığı bu zamanda tarımını yükselten nadir ülkelerden biri haline gelmiştir. Ülkemiz özellikle tarımsal hasılamızda 47,4 milyar dolarlık rakamla Avrupa’da lider konuma gelmişken dünyada ise ilk 10 ülke arasına girme başarısını göstermiştir. Her yıl düzenli olarak tarımsal hasılamızı artırıyoruz. 2017’de 189 milyar tl, 2018’de 217 milyar tl, 2019’da 277,5 milyar tl ve 2020’de 333,3 milyar tl tarımsal hâsıla gerçekleşirken tarımsal hasılamız % 76 artmıştır.
Geçen yıl; meteorolojik kuraklık ve küresel ısınmanın etkilerine rağmen sulama alanında hizmete aldığımız yatırımlar sayesinde, toplam bitkisel üretimimiz, 9 milyon ton artışla 126 milyon tona yükselerek, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Son iki yılda Tarla Bitkilerinde %13, Sebze Üretiminde % 4, Meyve Üretimde % 7 artış sağladık.
Büyükbaş hayvan varlığımız 2020’de 18,2 Milyon başa yükselerek, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. Küçükbaş varlığımız ise son bir yılda yüzde 12 artışla 54,1 milyon başa yükselerek, son 30 yılın en yüksek rakamına ulaştı. Kanatlı hayvan sayımızı 386 milyona çıkardık. İlk kez Çin’e kanatlı eti ve ürünlerinden 1.420 ton ihracat gerçekleştirdik. 8 milyon arı kovanımız sayesinde Avrupa Arılı Kovan varlığının 1/3 üne sahibiz. Bu varlığımızla dünyada 3. sıradayız” dedi.
TİCARİ DEĞERİ OLAN TÜRLER YETİŞTİRİCİLİĞE KAZANDIRILDI
Su ürünleri üretimi ile de bilgiler veren Bakan Pakdemirli “Su ürünlerinde üretimimizi 421 ton’a yükselterek %33 lük bir artış sağladık, 2023 yılı 1 milyar dolar ihracat hedefimizi 2019 yılında gerçekleştirdik yeni hedefimizi 2 milyar dolar olarak güncelledik. Adana-Karataş’ta Avrupa’nın ilk İhtisas osb’sini kuruyoruz Türk somonu için 35.000 ton yeni yetiştiricilik alanları açıldı” dedi.
Bakan Pakdemirli: “Tarım ve gıda ürünleri ihracatında 2020 yılında 20,7 milyar dolar ihracat gerçekleşirken; 15,2 milyar dolar ithalat yapılmıştır. Böylelikle ülkemiz 5,5 milyar dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Buğday unu ihracatında dünyada 1. sırada yer alan Ülkemiz, makarna ihracatında da dünyada 2. sıraya yerleşmiştir. Özellikle son iki yılda % 7 artışla 205 ülkeye 1.982 çeşit tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirdik.
2002 öncesi destek neredeyse yoktu ve birkaç müdahale alımı vardı diyen Bakan Pakdemirli; “2002 sonrası ise artan destekler ve sınırlı müdahale alımı vardı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında ise hem desteklerde artış, hem de etkin müdahale alımlarını birlikte uyguluyoruz. 2021 bütçesinin %46’sını tarımsal desteklere ayırdık. Son 3 yılda tarımsal destekleri %65 artışla, 24 Milyar Liraya çıkardık. Geçen yıl verdiğimiz 22 milyar liralık desteğin tamamını üreticilerimizin hesaplarına yatırdık. Müdahale alımlarında ise üretici dostu politikalar yürütüyoruz ve bunu da müdahale kurumlarımızı, zarar ettirmeden yapıyoruz” dedi.
“ALDIĞIMIZ TAM 101 TEDBİR SAYESİNDE GIDA ARZI İLE İLGİLİ HİÇBİR SORUNLA KARŞILAŞMADIK”
Pandeminin geçen yıl tüm dünyada tarım ve gıda sektörünü olumsuz etkilediğine değinen Pakdemirli, “Avrupa ve Amerika’daki birçok ülkede, market kuyruklarını ve boş rafları hepimiz hatırlıyoruz. Türkiye olarak, pandemi sürecini Sayın cumhurbaşkanımızın liderliğinde başarıyla yürüttük ve yürütmeye de devam ediyoruz. Bakanlık olarak aldığımız tam 101 tedbir sayesinde gıda arzı ile ilgili hiçbir sorunla karşılaşmadık. Gıda tedarik ve lojistik zincirlerini doğru yönlendirdik, tarımsal üretimin kesintisiz devamını sağladık.
“ÜLKEMİZDE, HER YIL 18,8 MİLYON TON GIDA ÇÖPE GİDİYOR”
Ülkemizde yaşanan gıda kayıp ve israfına da değinen Pakdemirli ” Günlük olarak 4,9 milyon ekmeğin israf edildiğini görüyoruz. Üretilen sebze ve meyvelerin %50’sinde kayıp yaşanıyor. Hizmet sektöründe işletme başına yılda 4,2 ton gıda, 2.000 litre içecek israfı gerçekleşiyor. Yani ülkemizde, her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu da yaklaşık 625 bin çöp kamyonunun taşıdığı çöp miktarına denk geliyor. Dolayısıyla israf edilen gıdaların miktarını azaltmak için tüm gıda zinciri boyunca verimli çözümler üretmemiz gerekiyor. Biz de ‘Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’ dedik ve bir proje başlattık bu projeyle 21 milyon kişiye ulaştık.” dedi.
TARIMIN GELECEĞİ GELECEĞİN TARIMI
Bakan Pakdemirli, “Sektöre yeni yatırımcılar kazandırmak için ürün ve sektör bazında hazırlanan yatırım rehberleri sayesinde, nasıl bir proje ile ne kadar kazanç sağlanabileceği daha işin başında girişimcinin bilgisine sunulacak. ‘Tarımın Geleceği Geleceğin Tarımı Platformu’ ile iş dünyası ve tarım sektörü buluşturulurken, tarım sektörünün potansiyeli yatırımcılarla paylaşıldı. İş dünyasından gelen görüş ve öneriler doğrultusunda da ürün ve sektör bazında yatırım rehberlerinin hazırlanmasına başlandı. Ceviz, badem, zeytin, trüf mantarı, mavi yemiş, keçiboynuzu, arıcılık, ipek böcekçiliği ile kaz ve hindi yetiştiriciliği gibi alanlarda hazırlanan yatırımcı rehberleri ve fizibilite raporları yatırımcının kullanımına sunuldu. Şu ana kadar 152 bin rehber indirildi. Bu rehberler ve fizibilite raporlarıyla yatırımcılar, nasıl bir yatırım ile ne kadar kazanç sağlayacağını daha işin başında planlamış oluyor” dedi.
Elektrikli traktör konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli şunları söyledi:
“Türkiye’nin yerli ve milli elektrikli traktörünü bantlardan çıkarmak üzereyiz. İlk teslim 7 Mayıs 2021 gerçekleşecek inşallah. Aslında sene başında olacaktı üretim, pandemiden dolayı bazı malzemeler tedarik edilemedi. Dünyada Türkiye’den başka seri üretime hazır bir elektrikli traktör platformu yok. Yüzde 80 daha tasarruflu bir ürünle, elektrikli traktörle çiftçimiz çok daha rahat bir şekilde üretimini yapabilecek. 100 beygirlik motorunu 45 dakikada 8 saatlik şarj olacak şekilde dolduracak.”