Haberin Yıldızı-
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Ülkenin ilk yerli ve milli elektrikli traktör prototipini ürettiklerinin, 20 adet için seri üretime geçtiklerinin altını çizen Pakdemirli, 65 beygir gücündeki Elektrikli Bahçe Traktörü Prototipi Geliştirme Projesi’nin çalışmalarının da devam ettiğini anlattı.
Pakdemirli, temmuzda hayata geçen bir diğer projenin de “Tarımın Geleceği-Geleceğin Tarımı Platformu” olduğunu dile getirerek şöyle devam etti: “Bu kapsamda, tarım sektöründe sahip olduğumuz potansiyelimizi, dinamiklerimizi ve küresel gelişmeleri yatırımcılarımız ile paylaştık. İş dünyasının görüş ve önerilerini alarak değerlendirdik. Girişimciler için bitkisel ve hayvansal üretimde yatırım rehberleri hazırladık. Diğer taraftan tarımda yeni teknoloji kullanımını yaygınlaştırmak için üniversitelerle iş birliğimizi hızlandırdık.”
Pakdemirli, söz konusu ihtiyaç nedeniyle birçok uluslararası kuruluşun yaptığı araştırmalarda, 21. yüzyıl için tarım ve gıdanın stratejik mücadele alanı olarak ön plana çıktığını vurgulayarak şunları kaydetti: “Bunlar bizim Bakanlığımız sorumluluğu altında. Pandemi sonrasında tarımda bazı konular daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Tarım ve gıdada tam bağımsız olabilmemiz için önemli olan kavramlar, yerli üretim ve kendine yeterlilik. Ayrıca, önemle üstünde durmamız gereken bir diğer konu da gıda kaybı ve israfı.”
Bakan Bekir Pakdemirli , “Pandemiyle birlikte tarım sektörüne yönelik farkındalık arttı. Tarım karlı, yatırım yapılacak ve geleceği olan bir sektör. Bu platformu, yarının tarımını tasarlamak için oluşturalım istedik. Gelecek birkaç 10 yıl bilgi etrafında şekillenecek. Tarımda da bu bilgiyi karar destek sistemlerinde kullanmadan verimlilik artırılamaz. Çiftçilerimizden iş adamlarımıza kadar birçok kesimle toplantılar yapıyoruz, yatırıma uygun alanları anlatıyor, doğru yönlendirmeler yapıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Pakdemirli, dünya üzerindeki tıbbi bitkilerin yaklaşık yüzde 6’sının Türkiye’de olduğunu belirterek, “Ülkemizin, sahip olduğu bu zenginliği daha yüksek katma değere çevirmesi ve bu pazardan daha yüksek pay alması son derece önemlidir.” dedi. Pakdemirli, tıbbi ve aromatik bitkilerin, gıdadan sağlığa, kozmetikten turizme kadar birçok alanı ilgilendiren, milyarlarca insana sağlık, gıda ve güzellik sunan önemli bir sektör olduğunu söyledi.
Kaynak:Türk Tarım ve Orman Dergisi.