Haberin Yıldızı-
Her şeye zam yapılıyorda süte gelince neden sabit fiat bunu anlamıyoruz anlamakta güçlük çekiyoruz
Süt üretimi yapan çiftçiler artan maliyetlere rağmen süt fiyatının 2 lira 30 kuruşta sabit kalmasına tepkili. Yem, mazot, gübre ve elektrik fiyatlarında yaşanan zamlar nedeniyle süt fiyatlarının artmasını talep eden üreticiler, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söylüyorlar
Son 11 ayda süt yemi yüzde 48, besi yemi yüzde 44, dolar kuru ise yüzde 38 arttı. Ancak süt fiyatları Ulusal Süt Konseyi tarafından 2019’un kasım ayında açıklanan düzeyinde kaldı.
Üreticilerin “Zarar ediyoruz, artık sesimizi duyun” demeleri ise yetkililere kadar ulaşamadı
Hayvanlarını ve yetiştirdiği otları satmayı düşünen üreticiler : “Hayvanlar bize para bırakmıyor. Kaba yem de endüstriyel yem de yüksek fiyatta yeme para yetiştiremiyoruz borçlanıyoruz sürekli nasıl ödeyeceğimizide bilemiyoruz pandemi dolayısı ile de bazı borçları erteledik şimdi ödemeler de üst üste gelecek artık hayvanlarımızı ya kasaba yada icraya veririz artık dediler Bir kg yem 1 kg çiğ süt fiatına eşit , ilaçlar pahalı, mazot pahalı, gübre pahalı… Sesimizi yetkililer duysun artık. Zarar ediyoruz!”
Görüşlerine başvurduğumuz 90 tane hayvanı bulunan Osman Çelik babadan dededen beri bu işi yapıyorum ama çocuklarıma nasihat ettim sakın siz yapmayın çektiğimiz bu kadar sıkıntı sorun ama gelin görünki bırakın kazancı her gün zarar ediyorum devlet büyüklerimizden yardım talep ediyorum en azından süt fiatları yem fiatlarının üzerinde olmalı Yem fiyatlarının sütün önüne geçtiğine dikkat çeken Çelik , “Geçen yıl biraz fiyatlar yükseldi hemen dışardan hayvan getirdiler. Biz yıllardır 1 litre süt ile 1,5 kilo yem alınabilsin, diyoruz. Ama dinleyen yok. Yemin ham maddesi de ithal olduğu için dolara bağlı. Kur arttı yem fiyatları da patladı” ama bizim yemi alacak başka bir yerimiz yok yani ne yapalım bırakalım o zaman bu işi ifadelerini kullandı.
Çelik : “Peşin para yem alıyoruz, o destekleme en az Mayıs-Haziran’da gelecek. Bana bir faydası olmayacak bu işin çünkü o para yatana kadar ben yine bankaların eline düşeceğim, yine kredi çekeceğim. Yani 30 kuruş verseydi de nakit verseydi” dedi.
Çelik, bu yıl kredi çekerek 20 bin liralık silaj, 86 bin liralık yonca aldığını söyledi. Destek beklediklerini belirten Yılmaz: “Lafta değil gerçekten destek bekliyoruz. 1 litre süt 1,5 kilo yem alabilsin. Artık gücümüz yok.
50 tane ineği olan Mustafa Koç ta 1 litre sütün maliyetinin 3 lirayı bulduğunu vurguladı. Koç “2 lira 30 kuruş sütün litre fiyatı ama bunun içinde komisyoncunun da payı var. Bu işin samanı silajı, işçiliği var. Elektrik, mazot var şu an da mağdur durumdayız“ dedi.
Çocukluğundan beri bu işe yaptığını belirten Koç “1 kilo sütten 1,5 kilo yem alamazsam kendimi kurtaramıyorum. Orta ölçekli bir işletme işletiyorum ve günlük zararım 100 lirayı buluyor. Sütün litre fiyatının en az 3 lira 20 kuruş olması lazım. Yoksa bu gidişle bu hayvanları kesime göndereceğim. Çok zarar edince mecbur kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
Dünyada çiğ süt fiyatları nasıl?
Türkiye’de 100 litre sütün fiyatı 230 lira. Ulusal Süt Konseyi’nde yer alan verilere göre Avrupa Birliği’nde 100 litre sütün fiyatı ortalama olarak 39,42 avro yani yaklaşık olarak 367 lira. (1 avro= 9,31 TL) seviyesinde.
Peki diğer ülkelerde 100 litre sütün fiyatı ne?
♦ Almanya: 32,23 avro
♦ Fransa: 35,54 avro
♦ Avusturalya: 32,46 avro
♦ Brezilya: 28,05 avro
♦ Japonya: 87,15 avro
♦ Yeni Zelanda: 31,36 avro
♦ Rusya: 33,64 avro
♦ ABD: 34,96 avro