Haberin Yıldızı-
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, “Büyükşehir Yasası tarıma zarar verdi, yasada tadilatlara ihtiyaç var” şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi. Söz konusu kanun teklifinin, 2012’de CHP’nin tüm itirazlarına rağmen kabul edildiğini anımsatan Torun, “Bu açıklama, iktidarın yerel yönetim politikalarındaki beceriksizliğinin 8 yıl sonra gelen itirafıdır” dedi. Konuyu bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan Torun, Bakan Pakdemirli’ye, “Büyükşehir Yasasına yönelik eleştirilerinizi, bu teklifi şiddetle savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştınız mı?” diye sordu.
Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun, TBMM Başkanlığı’na Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Torun önergesinde, şunları kaydetti:
“Kamuoyunda ‘Büyükşehir Yasası’ olarak bilinen 6360 sayılı yasal düzenleme, Cumhuriyet Halk Partisi’nin itirazlarına rağmen, Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin oylarıyla, 2012 yılında kabul edilmiştir. Aradan geçen 8 yılın sonunda, Tarım ve Orman Bakanı olarak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 6 Kasım 2020 tarihli toplantısındaki, ‘Büyükşehir yasası, maalesef tarıma zarar verdi. Bu konuyla alakalı çalışma da yapılıyor bizim partimiz tarafından, biz de buraya katkı koyuyoruz. Özellikle tarımsal faaliyetlerin daha düzenli sürdürülebilmesi maksadıyla büyükşehir yasasında da bazı tadilatlara ihtiyaç var’ şeklindeki ifadeleriniz tutanaklara yansımıştır. Kullandığınız bu ifadeler, 6360 sayılı yasanın ülkemize verdiği zararın 8 yıl sonra gelen itirafı niteliğindedir.”
“Erdoğan ile paylaştınız mı?”
Torun, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:
“Açıklamanızda belirttiğiniz üzere, ‘Büyükşehir Yasasının tarıma verdiği zararlar’ hakkında bilgi verebilir misiniz? Büyükşehir Yasasında ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiğiniz ‘tadilatlar’ nelerdir? ‘Büyükşehir Yasası’ ile ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi’nde yapılan yeni çalışmanın çerçevesi nedir, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu çalışmaya hangi katkıları sunmaktasınız? ‘Büyükşehir Yasası’na yönelik eleştirilerinizi, 2012 yılında Başbakan sıfatıyla bu teklifi şiddetle savunan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile paylaştınız mı, Kabine toplantılarında gündeme getirdiniz mi? Konuyu Erdoğan ile paylaşmadıysanız ya da Kabine toplantılarında gündeme getirmediyseniz nedenini açıklayabilir misiniz? Sorumluluk makamında bulunan bir Bakan olarak, ‘Büyükşehir Yasası’na yönelik eleştirilerinizin gereklerini ne zaman ve nasıl yerine getireceksiniz?”
“Bakan, Erdoğan’ın yasasına tepki gösterdi”
Pakdemirli’nin açıklamalarının, iktidarın yerel yönetim politikalarındaki beceriksizliğinin 8 yıl sonra gelen itirafı niteliğinde olduğunu vurgulayan Torun, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sayın Bakan bu açıklamasıyla, partimizin eleştirilerinin şimdilik bir kısmını da olsa kabul etmiş, Erdoğan’ın hazırladığı yasaya tepkisini açıkça dile getirmiştir. Ancak Sayın Bakan’ın oturduğu makam şikâyet makamı değildir. Eğer bu eleştirilerinde samimiyse, gereğini mutlaka yerine getirmelidir. Sonrasında da Büyükşehir Yasası’nın 8 yıldır ülkeye verdiği zararlar için milletten özür dilenmelidir. Bu vesile ile siyasal iktidarın, adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen ucube yönetim anlayışının ülkemize verdiği zararları da bir an önce idrak etmesini beklediğimizi ifade ediyoruz.