-“KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ KAPSAMINDA YER ALAN İŞÇİLERİN VE ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARTILAN ÇALIŞANLARIN EMEKLİLİK PRİMLERİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANSIN”
-“ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARTILAN ÇALIŞANLARA 2 BİN 324 TL NET ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ SAĞLANSIN”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba, pandemi süresince kısa çalışma ödeneği kapsamında bulunan işçilerin ve ücretsiz izne çıkartılan çalışanların yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için Meclise kanun teklifi verdi.
Ağbaba meclise sunduğu teklifte, Covid-19 salgını süresince ve sonrasında çalışanların kısa çalışma ödeneği kapsamında olan günleri ve ücretsiz izne çıkartılanların çalışmadıkları süreler boyunca uzun vadeli sigorta kolları primlerinin devlet tarafından karşılanması önerdi.
Ayrıca teklifte ücretsiz izne çıkartılan ve günlük 39,24 TL nakdi ücrete mahkûm edilen çalışanlara aylık 2 bin 324 TL net asgari ücret ödenmesi önerildi.
Ağbaba kısa çalışma ödeneği kapsamına giren çalışma süreleri ile ücretsiz izne çıkartılanların uzun vadeli sigorta kollarına işverenlerin ve devletin prim ödemediğini belirterek,’’ hem kısa çalışma ödeneği kapsamında yer alan işçilerin hem de ücretsiz izne çıkartılan işçilerin SGK’ya prim günleri eksik olarak bildirilmektedir’’. Bu da sigortalının prim günü kaybına uğramasına neden olmaktadır ve ilerleyen dönemlerde emeklilik hakkının ötelenmesini beraberinde getirerek çalışanlar adına hak kaybına yol açmaktadır.
Türkiye’de emeklilikte yaşa takılanların sorunları halen çözülememişken, ilerleyen dönemlerde bu soruna ek olarak bir de emeklilikte kısa çalışmaya ve ücretsiz izne takılanlar gündeme gelecektir.
Ağbaba bu çalışma kapsamına alınan ve ayrıca ücretsiz izne ayrılan işçilerin eksik prim günlerinin devlet tarafından karşılanması ve ilerleyen dönemlerde açığa çıkacak mağduriyetin giderilmesi gerektiğini ifade etti.
Ağbaba ayrıca 7244 sayılı kanunun ile fesih yasağı getirilen lakin ücretsiz izne çıkartılan işçilere işsizlik sigorta fonundan günlük 39,24 TL aylık 1170 TL nakdi ücret desteğiverilmesinin Anayasa’da belirtilen adil ücret hakkına da aykırı olduğunu vurgulayarak, nakdi ücret desteğinin günlük 39,24 TL yerine asgari ücret seviyesine çıkartılması gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı’na verilen yetki ile ücretsiz izin uygulamasının 2021 Haziran ayına kadar uzatılmasının önünde herhangi bir engel olmadığını belirten Ağbaba, ‘’ Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre bu kanun kapsamında bugüne kadar 1,9 milyon çalışan ücretsiz izne çıkartılmıştır. Türkiye’de açlık sınırının 2 bin 400 TL’yi aşarak asgari ücreti dahi geride bıraktığını düşündüğümüzde, 1,9 milyon çalışanın aileleri ile birlikte günlük 39,24 TL ile geçimini sağlaması imkânsızdır. Bir bakıma ücretsiz izne gönderilerek nakdi ücret desteğine maruz bırakılan işçiler aynı zamanda açlığı ve yoksulluğa terk edildiğini’’ vurguladı.
Ücretsiz izine gönderilen işçilere aylık 1168 TL ödenmesi, Anayasanın 55. Maddesine göre adil ücret hakkına aykırıdır. Ayrıca ücretsiz izin uygulaması işçinin kendi rızası ve onayı alınmadan uygulanacağı için işçi işveren tarafından bir nevi istihdam dışına itilmiş olacaktır. Bu durumda yasal olarak işine son verilmeyen işçi, iş kanununun 39. Maddesi gereği en az asgari ücret düzeyinde ücret alması zorunludur. Nakdi ücret desteği uygulaması bu yönü ile iş kanununa aykırılık taşımaktadır.
Şatafatta, israfta ve yandaşlara para aktarmada geri durmayan iktidar günlük 39,24 TL ile göz göre göre milyonlarca işçiyi ve aileyi bir dilim ekmeğe muhtaç bıraktığını ifade eden Ağbaba, ‘’iktidarın tüm dünya ülkelerine yardım etmekle övünürken kendi vatandaşını açlığa terk etmesi nereden bakarsanız bakın tutarsızlıktır’’ dedi.