Cumhurbaşkanı Erdoğan, Giresun’da sel felaketinden etkilenen esnafın 50 bin liraya kadar olan zararlarının tamamının hibe olarak karşılanacağını ve KOBİ’ler için de 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Giresun Dereli’de vatandaşlara hitabında, dikey yapılaşma ve dere yatağına ev yapma gibi konularda devletin kararlı olmasının yetmediğini, vatandaşın da bu çalışmalara destek vermesi gerektiğini belirterek, “Devlet ve millet olarak el ele verip, bundan sonra, dünyanın kadim işleyişine uygun şekilde şehirlerimizi geliştireceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Ağustos’ta sel felaketi yaşanan Giresun Dereli’de incelemelerde bulundu ve vatandaşlara hitap etti.Yaşanan sel, heyelan ve su baskını felaketinde, ilçelerde ve köylerde çok sayıda ev, işyeri, altyapının zarar gördüğünü belirterek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmiş olsun dileklerinde bulundu ve felaketin ilk anından itibaren devletin tüm kurumları ve imkânlarıyla vatandaşının yardımına koştuğunu hatırlattı.
AFETİN İLK BAŞLADIĞI ANDAN İTİBAREN KURUMLARIMIZ ÇALIŞMALARDA YERLERİNİ ALMIŞLARDIR”
“Afetin ilk başladığı andan itibaren çeşitli kurumlarımız, 1.169 araç ve 3 bin 552 personel ile çalışmalarda yerlerini almışlardır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Arama, kurtarma ve afet kaldırma çalışmaları için 35 ilden ekiplerimiz Giresun’da görev yapmıştır. Sivil toplum kuruluşlarımız da imkânları ve personeliyle çalışmalara iştirak ettiler. Ekiplerimiz, mahsur kalan 172 vatandaşımızı, hamdolsun, sağ-salim kurtarmıştır. Bu felakette şu ana kadar, maalesef, asker ve sivil 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve askerlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Hâlen beş insanımız kayıptır. En son kaybımızı da bulana kadar çalışmalar sürecektir.”
Yol, su, elektrik gibi temel altyapı hizmetlerinin, birkaç istisna dışında bölge halkının istifadesine sunulduğunu, 434 iş makinası ile temizlik ve rüsubat kaldırma çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afet bölgesinde 43 bina yıkılmış, 94 bina acil yıkılacak şekilde ağır hasar görmüş, 64 bina ağır hasar ve 492 bina hafif hasar almıştır” dedi.
“TÜRKİYE, SON 20 YILDA PLANLI VE ALTYAPI ÖNCELİKLİ BİR ŞEHİRLEŞME ANLAYIŞIYLA BULUŞABİLDİ”
Yaraları sarmak, afetin izlerini ortadan kaldırmak, ilçeleri ekonomik ve sosyal olarak yeniden canlandırmak için her türlü tedbiri aldıklarını, yatırımları planladıklarını, çalışmalara başladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de imar ve şehirleşme çalışmalarının, en başından itibaren sorunlu ve sıkıntılı şekilde yürüdüğüne işaret ederek, “İstanbul başta olmak üzere, tüm kadim şehirlerimizin etrafı önce plansız, altyapısız, kontrolsüz yapılarla dolmuş, sonra buralar ıslah edilmeye çalışılmıştır. Hâlbuki olması gereken tam tersidir. Önce plan yapılması, sonra buna göre altyapı kurulması, ardından da yerleşim yerlerinin inşa edilmesi gerekiyordu. İlk düğme yanlış iliklendiğinde, sonrakilerini düzeltmek ya hiç mümkün olmuyor, ya da çok büyük bedel istiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin, ancak son 20 yılda planlı ve altyapı öncelikli bir şehirleşme anlayışıyla buluşabildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Giresun’da yaşanan sel felaketinden aldığımız dersler, önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarda bize ışık tutacaktır” dedi. Altyapı öncelikli şehirleşme konusunda, sadece devletin kararlı olmasının yetmediğini, milletin de devlete, gerektiğinde kendi menfaatinden vaz geçme pahasına, destek vermesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Giresun gibi coğrafyalarda dikey yapılaşmanın yanlış olduğunun altını çizerek, “İnşallah, devlet ve millet olarak el ele verip, bundan sonra, dünyanın kadim işleyişine uygun şekilde şehirlerimizi geliştireceğiz” dedi.