Haberin Yıldızı-
Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, patlamaya, altı yıldır liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.
Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun Çarşamba günü acil kabine toplantısı yapılması çağrısında bulundu ve Beyrut’ta en az 78 kişinin ölümüne ve 4.000 kişinin yaralanmasına yol açan büyük bir patlamanın ardından iki haftalık olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
meydana gelen patlama, şehrin dört bir yanına şok dalgaları gönderdi ve başkentin eteklerinde bile yaygın hasara yol açtı.Yetkililer, acil durum çalışanları insanları kurtarmak ve ölüleri uzaklaştırmak için moloz kazarken ölüm oranının daha da artmasını beklediklerini söylediler.Patlamanın nedeni hemen belli değildi. Yetkililer, patlamayı altı yıl boyunca limanda bir depoda depolanan yaklaşık 2.700 ton müsadere amonyum nitrata bağladılar.
Patlamadan Sonra an be an yaşananlar açıklamalar :
En az üç Beyrut hastanesi yıkıldı, ikisi hasar gördüBeyrut Hemşireler Nişanı başkanı Dr Mirna Doumit, kentte üç hastanenin tamamen yıkıldığını söyledi.
“Bu yüzden bu hastanelerde bulunan hastaları başkalarına tahliye etmek zorunda kaldık. Buna ek olarak, kısmen tahrip olmuş iki hastanemiz daha var. Bu bir felaket ve zaten kanaması olan sağlık sistemine büyük bir darbe oldu,” dedi. Lübnan’ın başkentinden El Cezire.
“Hastanelerde çalışan üç hemşireyi kaybettik. Ne olduğunu tarif edecek kelimeler bulamıyorum. Bir korku filmindeymişiz gibi.”
Beyrut’ta meydana gelen bir patlamanın ardından Beyrut Amerikan Üniversitesi (AUB) dışında insanlar toplanıyor
İnsanlar Beyrut Amerikan Üniversitesi (AUB) tıp merkezinin dışında toplanıyor [Yara Abi Nader / Reuters]
Lübnan
Sağlık görevlileri yaralı bir kişiyi Najjar Hastanesi’nden Beyrut’taki Al-Hamra bölgesindeki başka bir hastaneye kaydırdı [Nabil Mounzer / EPA]
Lübnan afetle başa çıkmak için uluslararası yardıma ihtiyaç duyuyor
Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde profesör olan Nasser Yassin, El Cezire’ye Lübnan hükümetinin bu felaketle kendi başına baş edebileceğinden şüphe duyduğunu söyledi.
Diyerek şöyle devam etti: “Son birkaç aydaki pek çok sorun gibi, Lübnan hükümetinin ekonomi, finans veya sosyal konular söz konusu olduğunda doğru kararları almadığını gördük. Lübnan halkının kendilerine ve topluluklarının desteğine güvenme şekli “dedi.
Yassin, uluslararası toplumu gıda desteğini sağlamaya çağırdı ve patlamada büyük tahıl silolarının imha edildiğini belirtti.
“Önümüzdeki günler ve aylar için, hemen sonrasında ilgileneceğiz ve bundan sonra, bu ülkeyi yönetmek için yeni yollara ve yeni insanlara bakmamız gerekiyor,” dedi ve ekledi: “Daha sorumlu liderlere ve bu felaketle başa çıkmak için uluslararası toplumun katılımına ihtiyacımız var. ”
Malezya ‘elimizden gelen her şekilde’ yardım etmeyi teklif ediyor
Malezya Dışişleri Bakanı Hishammuddin Hüseyin, ülkesinin Beyrut patlaması üzerindeki kederini dile getirdi ve “elimizden gelen her şekilde” yardım etmeyi teklif etti.
“Lübnan’ın güçlü halkına düşüncelerimiz ve dualarımız eşlik ederken Malezya keder içinde bir arada duruyor.” “Elimizden geldiğince destek olmaya hazırız.”
Ölüler arasında en az iki Filipinli
Lübnan’daki Filipinler Büyükelçiliği’ne göre, Beyrut’ta meydana gelen büyük patlamada en az iki Filipinli vatandaş öldü.
Büyükelçilik açıklaması ayrıca patlamada altı Filipinli kişinin de yaralandığını söyledi.
Filipin Dışişleri Bakanlığı’nın son verilerine göre Lübnan’da 27.000’den fazla Filipinli çalışıyor.
Gümrük bürosu, patlayıcıların depolanması için Beyrut liman şefini suçladı
Lübnan gümrük idaresinin müdürü Badri Daher, ajansının düzinelerce ölü bırakan büyük bir patlamayı tetikleyen amonyum nitratın depolanmasından sorumlu olmadığını söyledi.
El Cezire’yle yaptığı bir röportajda Bader, onun yerine Limanın başına Hassan Koraytem’i işaret etti.
“Onlar sorumludur ve size bu malzemenin orada kalmaması gerektiğini söyleyebilirim – ilk etapta orada olmamalıydı.”
Yorum için Koraytem’e ulaşılamadı. Liman Müdürlüğü Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yetkisindedir.
Beyrut patlaması 3.5 depremi tetikliyor
Almanya’nın yerbilimleri merkezi GFZ’ye göre, Beyrut’taki büyük patlama 3,5 büyüklüğünde bir depremi tetikledi.
En az 78 kişiyi öldüren ve yaklaşık 4.000 kişiyi yaralayan patlama, Akdeniz’de 200 kilometreden (180 mil) daha fazla Kıbrıs’a kadar duyuldu ve hissedildi.
Lübnan savunma konseyi ordunun Beyrut’un güvenliğini denetlemesini önerdi
Lübnan Yüksek Savunma Konseyi, büyük bir patlamanın ardından Beyrut’un felaketle sonuçlanan bir şehir ilan etmesini, başkentte iki haftalık olağanüstü hal ilan etmesini ve güvenlik sorumluluğunu askeri yetkililere teslim etmesini önerdi.
Cumhurbaşkanı Michel Aoun’un 2020 bütçesinden acil durum tahsislerinde 100 milyar Lübnan lirası (66 milyon dolar) serbest bırakmaya karar verdiğini söyledi.
Ayrıca Çarşamba günü bir Bakanlar Kurulu toplantısından önce, bir komitenin patlamayı araştırmakla görevlendirilmesini ve bulgularını sorumlu kişiler için maksimum cezayı karşılamak üzere beş gün içinde sunmasını tavsiye etti.
Büyük patlama Lübnan’ın başkentini sarstı