Haberin Yıldızı-
PANDEMİ SÜRECİNDE İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI
RÜZGAR ENERJİSİNDE KENDİNİ GÖSTERDİ
İnsansız hava araçları, rüzgar enerjisi sektörüne yön veriyor. Droneların Koronavirüs salgını sürecinde başta rüzgar türbinlerinin bakım ve onarımları olmak üzere rüzgar enerjisi sektöründe büyük kolaylıklar sağladığını dile getiren Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, drone teknolojisinin kullanıldığı 3DX™ platformu sayesinde rüzgar türbini kanatlarına hızlı ve güvenli denetimin otonom şekilde uygulandığını belirtiyor.
Enerji sektörü, Koronavirüs salgını ile mücadele etmeye devam ediyor. Fosil yakıtlardan elde edilen enerji üretimi düşüş gösterirken, gözlerin çevrildiği rüzgar enerjisinde ise enerji üretimi teknolojinin yardımı ile devam ediyor. Pandemi sürecinde özellikle rüzgar türbinlerinin bakım ve onarımlarında devamlılığın sağlanmasının kullanılan drone teknolojisi ile daha da kolay ve güvenli bir ortamda gerçekleştiğine dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, yaşanan küresel sağlık krizine karşılık rüzgar enerjisi sektöründe verilen bakım ve onarım hizmetlerinde aksamalar yaşanmamasının arka planında kullanılan teknolojinin yattığını belirtiyor.
Kriz Ortamında En Uygun Hizmet Şekli Dronelar ile Gerçekleşiyor
Enerji üretiminde süreklilik, çeşitli süreçlerin bir düzen içerisinde ilerlemesiyle gerçekleşiyor. Özellikle yükseklik ve zorlu hava şartlarında mücadelelerin gerçekleştiği rüzgar türbinlerinin bakım ve onarımlarındaki devamlılık, kullanılan teknoloji ile paralel ilerlerken enerji üretimine doğrudan etki ediyor. Küresel çapta yaşanan pandemi sürecinde de zorlu çalışma ortamlarında kullandıkları insansız hava araçları teknolojisinin faydalarını hem verdikleri hizmetlerde hem de rüzgar enerjisinin üretiminde gördüklerini aktaran Ali Aydın, salgın sürecinde binlerce kanadın tek bir ara yüz üzerinden takip edilebildiği 3DX™ platformu sayesinde kanatlara dair pek çok tespitin ve önlemin en kısa sürede ve en etkili şekilde alındığını ve tamir ihtiyaçlarının da optimum zamanda belirlenerek ekonomik şekilde onarımının sağlanabildiğini ifade ediyor.
Pandemi Sürecinde Drone Teknolojisi ile Rüzgar Türbini Kanat Bakımında Fark Yaratılıyor
Rüzgar türbini kontrol ve denetim sistemlerinin pandemi sürecinde de operasyonel olarak işlevini taşıması gerekiyor. Bir rüzgar türbinin duruş süresinin uzunluğu elde edilen enerji üretimine doğrudan etki ettiği için gerekli denetimlerin hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi de önem arz ediyor. Rüzgar türbini bakımına en verimli ve güvenilir yöntemi adapte ettiklerini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, drone teknolojisinden faydalandıkları 3DX™ inspection platformunun nasıl fayda yarattığını açıklıyor.
1. Verimlilik: Rüzgar türbini kanat bakım sürecinde öncelikle saha planlaması yapılarak otonom uçuş gerçekleştiriliyor, sonrasında toplanan veriler kanat uzmanları tarafından incelenerek raporlanıyor ve bulut sisteminde saklanıyor.
3DX™ inspection platformu, rüzgar türbinine yönelik kapsamlı bir inspection işleminin 1 saat içerisinde tamamlanmasını sağlıyor. Bu sayede türbin duruş süresi minimize edilerek maksimum enerji üretimine destek sağlanıyor. Ortalama 700 fotoğrafın elde edildiği sistemde bu sürede 3 kanatın inspection işlemi yapılmış oluyor.
2. Güvenilirlik: Rüzgar türbini kanatlarında 6 farklı açıdan %100 tarama ile kör nokta bırakmayan bu yeni teknoloji, topladığı yüksek çözünürlüklü görsellerle en küçük hasarları bile algılıyor. Yapay zeka desteği ve drone teknolojisinin bir araya geldiği platformda kanatlardaki hasarlar ile ilgili doğru, hızlı ve otonom bir değerlendirme oluşturan 3DX™, fark edilen kusurları da hasar öncelik durumuna göre sıralıyor. Böylece onarım aşamasına nereden başlanılması gerektiği ve hasarın derecesinin ne olduğuna dair türbin kanatları hakkında veri sağlayan platform, kıyaslama ve trend analizi için güvenilir bilgilerle dolu, aksiyon almaya uygun dataların olduğu bir veri tabanı oluşturuyor. Veri tabanının bulut servislerinde tutulması da verilerin güvenliğini ve hızlı ulaşılabilirliğini sağlıyor.