Haberin Yıldızı-
10 Haziran 2020 tarihli Valiler Kararnamesiyle Diyarbakır Valiliği görevine atanan Sayın Münir Karaloğlu, göreve başladığı ilk günü oldukça yoğun geçti.
Öğle saatlerinde Diyarbakıra gelerek göreve başlayan Vali Karaloğlu, akşamüstü Hz. Süleyman Cami ziyareti amacıyla İçkale’ye geçtiği esnada Saraykapı’da bulunan vatandaşlarla sohbet etti.
Burada vatandaşların taleplerini dinleyen Sayın Valimiz Karaloğlu, sonrasında Hz. Süleyman Camini ve Sahabe makamını ziyaret etti. Ziyareti sırasında, haftasonu yapılacak olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında çocuklarının başarılı olabilmesi amacıyla dua eden aileleri gören Vali Karaloğlu, ailelere ve sınava girecek öğrencilere başarı dileklerinde bulundu.
Ardından İçkale Müze Kompleksini ziyaret eden Vali Münir Karaloğlu, müze hakkında bilgiler aldı.
Vali Münir Karaloğlu, göreve başlamasının ardından ilk toplantısınıda İl Pandemi Kurulu ile gerçekleştirdi.
İlimizde son dönemde artış gösteren Kovid-19 vakaları sonrası Vali Karaloğlu, salgının yayılımını önlemek ve vaka sayılarındaki artışı engellemek amacıyla Diyarbakır İl Hıfzısıhha Kurulunun önerileri doğrultusunda İl Pandemi Kurulunca alınan tedbirleri ve uygulanacak yaptırımları kamuoyuyla paylaştı.
“Büyük ve güçlü ülkelerden bile daha başarılı, pandemi ile mücadele sürecini, yürütüyoruz”
“Dünya tarihinin en önemli salgınlarının bir tanesi ile mücadele ediyoruz. Virüsün kimin nefesinde olduğu, kimin bedeninde gezdiğini bilmiyoruz. Virüsün kimi hasta edeceği, kimi hastaneye düşüreceği, kimi öldüreceğini de bilmiyoruz. Sizi belki virüs hiç etkilemeyebilir ama sizden bulaşacak olan, çok sevdiğiniz insanlara zarar verir ve öldürebilir. Bu kadar sinsi bir düşman ile mücadele ediyoruz.” diyerek sözlerine başlayan Vali Karaloğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin salgın ile mücadelede şu anda dünyadaki en başarılı ülkelerden bir tanesi olduğunu, büyük ve güçlü ülkelerden bile daha başarılı bir pandemi ile mücadele sürecini yürüttüğünü ve başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Bakanlarımız, Sağlık Bakanlığımız, sağlık çalışanlarımız ve illerde oluşturulan Pandemi Kurulları, Bilim Kurulları, Hıfzıssıhha Kurullarının yapmış olduğu çalışmalarla salgın ile ilgili Türkiye’nin bugüne kadar süreci gayet iyi götürdüğünü ifade etti.
“Sebep olan işleyen gibidir”
“Biz müslüman bir toplumuz, bizim inancımıza göre masum bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir. Yine büyüklerimiz şöyle derler: “Sebep olan işleyen gibidir.” Siz kötü niyetli olmayabilirsiniz. Tedbiri uygulamadınız, virüsü siz aldınız, çok sevdiğiniz annenize, babanıza, teyzenize, halanıza, amcanıza bulaştırdınız. Onun hasta olmasına hatta ölmesine bile sebep olabilirsiniz. Onun için alınacak kararlara, konan kurallara harfiyen uymamız gerekiyor.” şeklinde sözlerine devam eden Vali Karaloğlu, salgınla mücadelede öncelikli olan üç kuralı hatırlatarak, vatandaşlardan, maske, 1.5 metrelik fiziksel mesafe ve temizlik kurallarına uymalarını istedi.
“Şu an hasta sayımız 205”
Yine yaptığı açıklamada Diyarbakırda aktif vaka sayısına da değinen Vali Karaloğlu, şu anda hastanelerde tedavisi devam eden 205 hastanın olduğunu, bu hastalardan 189’unun serviste, 20’sinin yoğun bakımda tedavi edildiğini, 6 hastanın ise solunum cihazı desteği ile (Entübe) tedavi altında olduğunu söyledi.
Bugüne kadar Diyarbakırda 54 vatandaşımızın salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini ve hayatını kaybedenlerin yaş ortalamasının 72 olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, “Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın şu anda Diyarbakır’daki yaş ortalaması 72 arkadaşlar. Neden bizim 65 yaş üstü vatandaşlar ile ilgili sınırlamalar koyduğumuzu, sokağa çıkmaları ile ilgili sınırlamalar koyduğumuzu Diyarbakır’daki ölen vatandaşlarımızın yaş ortalaması ile de daha net olarak görüyoruz. O zaman aile büyüklerimizi koruyabilmek için kendimizi de virüsten korumamız lazım. Çünkü belki biz genciz, çok fazla etkilenmiyoruz ama biz taşıyıcı olduğumuzda aile büyüklerimize bunu taşıdığımızda maalesef onların hayatlarına mal olabiliyor.” dedi.
“Tedavi amaçlı ayırdığımız yatakların %50’si, yoğun bakım ünitemizin %25’i dolu”
Diyarbakır’daki hastanelerde pandemi tedavisi amacıyla ayrılan yatak sayısı hakkında da bilgiler veren Vali Karaloğlu, “Diyarbakır’da pandemiye ayırmış olduğumuz hastanelerimizde hem üniversitemizde, hem kamu hastanelerimiz, hem de özel sektörde ayırmış olduğumuz yatak sayısı 373. Şu anda yatan hasta sayısı 189. Yani şu anda ayırmış olduğumuz yatak sayısının sadece %50 si dolu. Bundan sonra tedbirlere harfiyen uyarsak şu andaki ayırmış olduğumuz yatak sayısı ile biz bu pandemi ile mücadeleyi sürdürebiliriz. Yine arkadaşlar Diyarbakır’da 103 tane yoğun bakım ünitemizi pandemiye ayırmış durumdayız. Şu anda dolu olan, entübeler dahil 26 yatağımız dolu, bu da ayırmış olduğumuz yoğun bakım ünitesinin yüzde 25’i nin dolu olduğu anlamına gelir.” şeklinde konuştu.
“Bütün hedefimiz vatandaşların sağlığını korumak”
Vali Karaloğlu konuşmasının sonunda, İl Pandemi Kurulu toplantısı sonrası alınan tedbirler ve uymayanlara yönelik uygulanacak yaptırımları şu şekilde açıkladı:
“Biliyorsunuz daha önce 10 Haziran itibari ile Diyarbakır İl Hıfzısıhha Kurulu kararı ile Diyarbakır’da maskesiz sokağa çıkmak yasaklanmıştı. Şimdi bugünkü kararımızla, denetimlerde maskesiz sokağa çıkan vatandaşlarımıza 900 TL’lik ceza uygulamasına başlayacağız arkadaşlar. Sadece maske takmak da yetmez uygun maskeyi doğru bir şekilde de takmak lazım arkadaşlar. Dün ben Sur bölgesini gezdim. Vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğunda maske vardı. Bu beni mutlu etti ama bir kısım maskeler uygun değil, bir kısım maskelerin de kullanımı uygun değil, doğru değil. Yani burnu açıkta bırakacak şekilde maske takmak, ağzı açıkta bırakacak şekilde çenede maskeyi bulundurmak… Arkadaşlar bunlarla maskeyi takmış sayılmayız. Denetimlerde dikkat edeceğimiz konu 1- Maske takılıyor mu? 2- Doğru kullanmıyor mu? Bunu da denetleyeceğiz. Onun için vatandaşlarımızın ağızlarını ve burunlarını beraber koruyacakları ve uygun maske kullanmaları çok önemli. Bu konuda denetimleri arttıracağız. Vatandaşlarımızın denetleyenlerle karşı karşıya gelmemesi cezai duruma düşmemesi için sizin aracılığınızla bunu duyurmak istiyoruz.
İkinci konu işletmelerle ilgili arkadaşlar. Özellikle kamuya açık işletmelerimiz var. Bu işletmelerin denetimlerini sıklaştıracağız. Kurallara uyulmadığını tespit ettiğimizde, birinci tespitimiz de uyaracağız arkadaşlar. İşletmemizi uyaracağız, diyeceğiz ki; kurallara uymuyorsunuz bundan sonra geldiğimizde kurallara uymadığınızı tespit edersek, ikincisinde arkadaşlar, yine bizim Hıfzısıhha Kurulu kararımız var, o kararı da 3150 TL cezai işlem uygulayacağız işletmelere ikinci ihlallerinde. Üçüncü ihlallerinde, ısrar ediyorsa aynı işletme birinci de gittik uyardık, ikinci de gittik 3150 TL ceza verdik, üçüncüde gittik hala kurallara uymuyorsa bu seferde bir günlük kapatma cezası vereceğiz arkadaşlar. Onu da bugün hem Pandemi Kurulu hem de İl Hıfzısıhha Kurulu kararlarını almış olacağız.
Üçüncü bir kararımız, vatandaşlarımız kamuya açık yerlere gidiyorlar. Nereye gidiyor, markete gidiyor, bakkala gidiyor, kasaba gidiyor, şarküteriye giriyor, berbere giriyor, güzellik salonuna giriyor… Kurallara uyulmadığını gördüğü işletmelere vatandaşlarımızın girmemesi gerekir arkadaşlar. Girdiğinizde markette insanlar maskesiz alışveriş yapıyorsa oradan çıkın. Hem bu cezadır bu işletme için ve onu da bize ihbar edin arkadaşlar. Deyin ki falan işletme, falan market, falan güzellik salonu kurallara uymadan şu anda hizmet veriyor. Biz de ona gereğini yapalım. Vatandaşlarımız bu kurallara uymayanlarla ilgili bizlere ihbarda bulunsunlar.
Dördüncü bir kararımız arkadaşlar. Biliyorsunuz daha önce Sayın Cumhurbaşkanı’mızın yayınlamış olduğu kontrolde normal hayat kararlarından bir tanesi 1 Temmuz itibari ile düğün salonları açılmış olacak arkadaşlar. Şimdi düğün salonlarının, özellikle açık alanı olan, açık alan imkanı olan düğün salonlarının, kapalı mekanını değil, düğün, sünnet cemiyetleri ile ilgili veya kına cemiyetleri ile ilgili kapalı mekânlarından daha çok açık alanlarını, otopark olabilir, bahçesi olabilir, açık alanlarını kullanmalarını tavsiye eden bir karar alıyoruz arkadaşlar. Burada riski azaltmak istiyoruz. Yani kapalı mekanda biliyorsunuz klimayı da çalıştıramadığımız için hem çok sıcak olacak, maske kullanımı zor olabilir, onun için açık alanı kullanacağız. Açık alanda da bu işletmeler saat 23:00’e kadar müzik yayını yapabilecekler arkadaşlar. 23:00’da son bulmak üzere müzik yayını yapabilecekler.
Diğer bir kararımız arkadaşlar. Bugün almış olduğumuz biliyorsunuz Diyarbakır’da en çok vakanın yayıldığı olaylardan bir tanesi taziyeler maalesef. Yani yasak olmasına rağmen kaçak olarak yapılan, özellikle taziye evleri kapalı olduğu için çadır kurulmadığı için evlerde yapılan taziyeler en çok vaka yayılmasını sağlayan olaylardan bir tanesi. Özellikle cenaze haberlerinden sonra hem müftülüğe bağlı imamlarımız, hem kolluk birimlerimiz, sağlık il müdürlüğümüzden katılan personelimizle beraber vatandaşımızı taziye konusunda uyaracak, ikna edecek bir ekip oluşturduk arkadaşlar. Vatandaşımıza şunu anlatmaya çalışacağız, taziye bir kültür, eyvallah, yani bölgenin çok önemli kültürlerinden bir tanesi, niye topluyoruz insanları, ölen insana rahmet okutmak için topluyoruz ama biz ölen insana rahmet okusun diye insanları bir araya toplayıp da birinin ölümüne vesile olursak, hastalanmasına vesile olursak emin olun bu dini açıdan da son derece sakıncalı olur. İşte bunu vatandaşlarımıza anlatmak, vatandaşlarımızı bu konuda ikna etmek ve artık teknik imkanlarımız var, telefonla görüntülü, görüntüsüz birbirimize taziyede bulunabiliriz, acımızı paylaşabiliriz ama pandemi bittikten sonra, iki ay sonra, üç ay sonra mevlit yemekleri ile yine vatandaşımız bu toplu rahmet okuma, okutma faaliyetini de yapabilir ama şu anda bu konuda vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Rabbim bütün ölülerimize rahmet etsin ama ölümüze rahmet okutacağız diye dirimizi hasta etmek, dirimizin ölümüne vesile olmak dinen de vicdanen de doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda inşallah vatandaşlarımızın bizlere yardımcı olacağını da düşünüyoruz.
Değerli arkadaşlar Diyarbakır’da artık havalar çok sıcak 38-40 derecelere yaklaştı. Özellikle akşam serinlik düştükten sonra kamuya açık alanlar çok kalabalıklaşıyor. İşte kafeler, lokantalar, çay bahçeleri gibi alanlar çok yoğunlaşıyor. Bugün itibari ile bu mekanlardaki denetimlerimizi de artıracağız. Yani bu mekanlarda bir çalışanlar kurallara uyuyor mu? Maske, hijyen kurallarına uyuyor mu? İşletmelerde fiziki mesafe dediğimiz 1,5 metrelik fiziki mesafe uygulanıyor mu? Müşteriler konulan kurallara uyuyor mu? Bunları denetleyecek, denetimleri sıklaştıracak, az önceki maddede bahsettiğim uymayanlara da hem ferdi olarak hem işletme bazında da cezai işlemler uygulayacağız.”
Vali Karaloğlu konuşmasını, “Değerli arkadaşlar biz el ele verirsek, elbirliğiyle çalışırsak, hem kamu kurumları, hem sivil toplum kuruluşları, hem vatandaşlarımız biz bu işi çözeriz. Hem Diyarbakır’da çözeriz, hem de Türkiye‘de çözeriz. Biz buna inanıyoruz. Vatandaşlarımızdan bu konularda bizlere destek vermesini, yardımcı olmasını bekliyoruz ve istiyoruz. Bütün hedefimiz vatandaşların sağlığını korumak. Ben bugün Pandemi Kurulunda almış olduğumuz kararların kentimize, kent halkımıza hayırlar getirmesini, virüsle mücadelede elimizi güçlendirmesini temenni ediyorum. basın kuruluşlarımıza da gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.” diyerek tamamladı