Suruç Ovası Tarımsal Sulama Projesi Yardımlaşma Dayanışma ve Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı Ramazan Bozdağ sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “çiftçi zarar ediyor firmalar kazanıyor “dedi
Ramazan Bozdağ yaptığı açıklamada ; “Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezleri Aydın, Adana ve Şanlıurfa’da eylül ayının sonlarında başlayacak olan pamuk hasadı öncesi üretici pamuğa en az 30 lira taban fiyatı verilmesini istiyor. 30 lira olan beklentinin 25 liraya çekilmiş olması üreticiyi kara kara düşündürüyor.
HİÇ OLMAZSA ÇİFTÇİ PRİMLE KAZANSIN
Pamukta maliyet, eğer 1kğ kütlü 25 Tl’ye satılırsa ancak masrafını kurtarır.Bunun üzerine yüzde 30 eklenmeli ki çiftçi para kazansın.Tüketicinin de korunması için Kiloda Primin en az 5 liraya çıkarılması gerekir. Hiç olmazsa primle üretici para kazansın.
“Biliyorsunuz, maliyetler çok arttı. Şu an itibariyle pamuğun kilosu 18 liradan gidiyor.Üreticiler 30 lira olmasını bekliyor.
Kilo başına devletin verdiği desteğin de 5 liraya artırılması gerekir. Çukobirlik, Antbirlik ve Tariş fiyat açıklıyor ancak yeterli alım yapmıyor. Fiyatı serbest piyasa belirliyor.”
PAMUK VAZGEÇİLMEZ HAMMADDE
Üretici Pamukta taban fiyatın en az 30 lira olmasını bekliyor. Aşağısı kurtarmaz. Maliyetler ortada. Şu an bölgemizde pamuk 17-18 lira arasında gidiyor. Üretici geçen yıl da para kazanmadı. Bu yıl kazanmazsa bölgemizde kimse pamuk ekmez. Oysa pamuk hammaddedir ve tekstil için vazgeçilmezdir.
ÇİFTÇİ ZARAR EDİYOR 7 FİRMA KAZANIYOR
Pamukta şöyle bir durum da var; bizden ucuza pamuk alıyorlar ve Türki Cumhuriyetlerine götürerek iplik yapıyorlar. Orada işçilik ucuz. Sonra buraya getiriyorlar. Bu şekilde fiyatlar düşüyor. Hükümet buradan gelen pamuğa kota uygulamalı. 2 milyon çiftçi bundan zarar ediyor. 7 firma ise para kazanıyor. Bunun önüne geçilmeli.”
DÜNYA FİYATLARININ ALTINDA PAMUK SATIYORUZ’
“Pamukta 30 liradan aşağısı kurtarmaz. Zaten maliyet buna yakın. Tariş eskisi gibi alım yapmıyor ve etkili de değil. İlçelerdeki Tariş’ler özerkleşti. Herkes kendi üyesine hizmet veriyor. Söke Tariş en güçlü ama fiyatı serbest piyasa belirliyor. Şu an Türkiye’deki pamuk fiyatları dünya fiyatlarının altında. Türkiye’de 40 randıman kütlü pamuk şu an 18 lira civarıında ama dünya piyasalarında daha pahalı Saygılarımla…” dedi
PAMUK ÜRETİCİSİ ZARAR EDERKEN KAZANAN KİM ? yazısı ilk önce Haberin Yildizi üzerinde ortaya çıktı.