Hayvancılıkla uğraşan bir çok üretici zor günlerden geçerken Ülkemizde süt üretimi de Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.6 oranında düşerken, buna bağlı olarak yoğurt, ayran, peynir ve tereyağı üretiminde de ciddi düşüşlerin yaşanması ve buna paralel olarak ta fiyatların artması kaçınılmaz oldu.
Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre, 2022 yılında hayvancılıkta kurların artmasıyla birlikte maliyetler 1’e 2, 1’3 artarken, süt ve karkas kesim fiyatının baskılanması üreticiyi iflas noktasına getirdi. Birçok süt ve besi çiftliği kapanırken, birçoğu da küçülmeye gitti. Bu dönemde süt fiyatları yem maliyetlerini karşılamadığı için 1 milyonun üzerinde dişi hayvan kesime giderken, Türkiye’nin süt üretiminde de hızlı bir azalma yaşanmaya başlandı.
SÜT, PEYNİR, YOĞUR, AYRAN, TEREYAĞI ÜRETİMİ HIZLA DÜŞÜYOR
TÜİK’in en son açıkladığı Ekim ayına ait süt ve süt ürünleri üretim verileri hayvancılıkta yaşanan zor durumuda gözler önüne serdi. Türkiye’nin süt üretimi Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.6 oranında düşerken, buna bağlı olarak yoğurt, ayran, peynir ve tereyağı üretiminde de ciddi düşüşlerin yaşanması dikkat çekti.
BESİ ÇİFTLİKLERİ BOŞALDI!
Diğer yandan besilik hayvancılıkta da büyük bir kriz yaşanırken, yaşanan kriz, ülkede kesimlik hayvan bulunamayacak noktaya getirdi. Yem maliyetlerine karşılık karkas kesim fiyatlarının düşük kalması üreticiyi zarar ettirirken, bu durum besi çiftliklerinin de boşalmasına neden oldu. Gelinen noktada karkas kesim fiyatları geçtiğimiz hafta hızlı bir şekilde yükselerek 100 lira olan ortalama kesim fiyatları 120 liralara kadar çıktı. Üreticinin zarar etmemesi için yapılan maliyet hesabına göre kesim fiyatlarının en az 120 ile 125 lira arasında olması gerekirken, üreticiler aylarca kesimlik hayvanlarını 90-100 liradan kestirerek zarar etmişlerdi. Ete talebin düşük olduğu bir dönemde karkas kesim fiyatlarının yükselişe geçmesi, ülkede yeterli hayvan bulunamamasına bağlanıyor.