-Trabzon’da fuar ve kongre turizmine darbe…
-TTSO Meclis Üyesi Muzaffer Yıldız, “2 bin kişiye istihdam sağlayabilecek ve yılda 10-12 kez yapılan organizasyonlar artık unutuldu.”
-Dünya Ticaret Merkezi’nin 6 yıldır tamamlanamayan inşaatı sektöre büyük darbe vurdu
Şehirlerin ve ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınmalarına ciddi katkılar yapan fuar ve kongre turizminin Trabzon’da adeta unutulmaya başlandığı bildirildi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Muzaffer Yıldız, ticaretin modern pazarlama stratejilerinden olan fuar ve kongre merkezlerinin kalkınma hareketine ivme kazandırdığına dikkat çekerek, “Fuar ve kongreler genellikle klasik turizm sezonu dışında organize edildikleri için şehirlere hareketlilik ve kazanç sağlıyor. Dahası bu turizm hareketi normaline göre 3-4 kat daha fazla harcama yapıldığı için, ekonomik katkısı daha fazla olmaktadır. Yaklaşık 2 bin kişiye de istihdam yaratacağı da göz önüne getirilirse, işsizliğin zirvede olduğu bir süreçte bunun ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır” dedi.
Konu ile ilgili olarak TTSO’nun son meclis toplantısında bir sunum yaparak, Trabzon’da, özellikle 2015 yılından bu yana kongre ve fuar organizasyonların yok denecek seviyede kaldığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Fuar ve kongre turizmi dünya da hızla gelişen sektörlerden biridir. Bu ise yaklaşık 30 alt sektör ile yakın ekonomik bütünleşme içerisinde olup, bunların gelişmesine katkı sağlamasından kaynaklanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Trabzon’da adeta unutulan bu organizasyon, dolayısı ile turizm hareketinin ne denli kayıplar yarattığı daha iyi anlaşılacaktır.”
-Trabzon Dünya Ticaret Merkezi inşaatının aksatılması
Muzaffer Yıldız, 2015’e kadar Trabzon’da her yıl 10-12 fuar organizasyonu yapıldığını hatırlatarak, bunların yok denecek seviyeye inmesinde zamanında bitirilmeyen Trabzon Dünya Ticaret Merkezi inşaatının baş etken olduğunu söyledi.
TTSO Meclis Üyesi Yıldız, Yomra’ya bağlı Kaşüstü mevkiinde yer alan yaklaşık dönümlük alanda Yap-İşlet Devret Modeli ile otelcilik alanında faaliyet gösteren Armada firması ile anlaşma yapıldığını da hatırlatarak, “Hissesinin büyük kısmı DTM ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan alanda 2015’de başlatılan ve 2018’de yani bundan 3 yıl önce bitirilmesi için anlaşma imzalanan inşaatın aksaması Trabzon’da fuar ve kongre turizmini adeta bitirmiştir. Çünkü bu kompleksin içinde kongre ve fuarların yapılabileceği alanlar da yer almakta idi. Bitirme için bir yıl süre de verilmesine rağmen yüklenici firma inşaatı bitirme ile ilgili hiçbir çaba göstermez iken, Trabzon ise sorunu adeta seyretmektedir” dedi.
Muzaffer Yıldız, yatırımcı firma, taşeron firmalara taahhütlerine yerine getirmeyerek, insanların işsiz kalmasına ve sıkıntılara sebep olduğunu bildirereksöz konusu inşaatın tamamlanmaması ile ilgili olarak daha geniş bir bilgilendirmeyi yakında kamuoyu ile de paylaşacaklarını sözlerine ekledi.