Fındık, Doğu Karadeniz bölgesiyle bütünleşmiş bir ürün ve halen ithal etmediğimiz 5 tarım ürününden biri.
Dünya fındık üretiminin % 70-75’i Türkiye’de gerçekleştiriliyor. Fındığın üretildiği diğer ülkeler ABD, İtalya, İspanya, Azerbaycan ve Gürcistan.
Türkiye’de yaklaşık 600 bine yakın fındık üreticisi bulunuyor ve Dünyada üretilen fındığın ¾’ü Türkiyede yetişiyor buna rağmen fındığın fiyatını Türkiye belirleyemiyor.
Doğu Karadeniz’de toprak aşınımına en büyük engel, aynı zamanda en önemli tarım ihraç ürünümüz olan fındık ağacıdır. Ürünüyle insanları ekonomik olarak bölgede tutan fındık, kökleriyle de toprağı yok olmaktan korumaktadır. Yani fındık sadece fındık değildir bölgede.
Ancak gelinen noktada fındık üreticisi her sezon fındıktan istediği verimi her zaman alamamıştır Öyle ki, fındıktan elde edilen gelir, öyle zamanlar olmuştur ki yapılan masrafı dahi karşılamamaya başlamıştır Karadenizlilerin söylemiyle “fındığın para etmediği”zor dönemleri de görmüştü hatta o dönemlerde bazı üreticiler fındığını toplamamıştı bile. Çünkü bu işlem karşılığı yapacağı harcama elde edeceği gelirden çok daha fazla olmuştu.
Bu bilgilerin eşiğinde Fındık ticareti ve üretimi ile ilgilenen Vakfıkebir İşinsanlarından Emin Uludüz’e 2021 yılı için hem satış hemde üretim beklentilerini ve üreticilerin fındık fiatlarındaki beklentilerini sorduk?
Sözlerine tüm dünyayı ve ülkemizi rehin alan salgın hastalığın bir an önce bitmesi temenni ederek başlayan Emin Uludüz bu salgın hastalıkta kaybettiğimiz tüm dostlarımıza ve vatandaşlarımıza allahtan rahmet diliyorum bir an önce bu müsibetten ülkemiz ve dünyamızın kurtulmasını diliyorum dedi.
Fındık bölgemizin en önemli gelir kaynağı yaklaşık 500bin çiftçi ailesinin direk olarak tek geçim kaynağıdır. Üretici, tüccar, fabrikacı ve ihracatçılarıda baz alarak bir hesap yapılacak olursa, fındık tarımı dolaylı olarak yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendirmektedir o yüzden bir yıllık emeğimizin karşılığını almak en tabi hakkımız öyleki tüm dünyanın fındığını bu toprakların insanının ellerinden geçiyor kimse bunu gözardı edemez bir yıl burdan kazanacağımız parayla yaşamımızı idame ettiriyoruz gübresiydi, ilaçlaması idi , bakımı idi ayazıydı, böceğiydi bin türlü sıkıntılar ile biz bu fındığı yetiştiriyoruz öyle bilmeyenlerin dediği gibi durduk yere dalda olmuyor fındık
Bilinmelidir ki fındık ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünü olma özelliğine sahiptir böyle değerli bir ürünün geleceği yabancıların eline bırakılamaz yetkililerden bu duruma dikkatlerini çekmek isterim, Fiskobirlik ve TMO bu konuda ki çalışmaları layıkı ile doğru hamlelerle yönetebilir üreticiyi yabancıların insafına teslim etmez etmemeli
geçtiğimiz yıllara baktığımızda fındığımız tl/dolar bandında yıllar içerisinde büyük bir değer kaybettiğini görüyoruz öyleki 2014 yılında fiatı 6 dolar seviyesinde iken bugün 2,5dolar seviyesine kadar gerilemiş durumda ülkemizde geçen zaman içerisinde fiatı bu kadar düşen bir ürün varmıdır ben bilmiyorum görmedim yetkililerden bu duruma bir açıklamaları varmıdır onuda bilmiyorum geçen yıl fındık fiatı Cumhurbaşkanı tarafından 22,5 tl açıklandığında yeterli olmadığını fiatın en az 26 tl olması gerektiğini söylemiştim ama yinede kötünün iyisi olarak görmüş piyasaların taban fiatın zamanla yükseleceğini hesaplamıştık hatta fındık 27 tl yi gördüğünde sevinmiş 30 tl beklentisinnin gerçekleşmesi hayal değil derken ne olduysa oldu birden fiatlar geriye çekilmeye başlanınca üretici olarak ne yapacağımızı şaşırdık bir yandan pandemi bir yandan artan gübre ve ilaç fiatları ama buna karşın gerileyen fındık fiatı bu anlaşılmaz ters orantı üreticiyi çok zor durumda bırakmıştır.
Şimdi Sayın Cumhurbaşkanından beklentimiz ve isteğimiz fındık üreticisini yabancı sermayeye mahkum etmemesidir dünya fındık üretiminin yüzde 75 ini karşılayan ülkemizin çiftçisine hak ettiği değeri ürünümüzede hak ettiği fiatı vermesidir geçen yıl fiat açıklandığında fındık fiatı 22,5tl iken dolar kuru 6,65 idi bugün bu değer korunması ile fındık/tl/dolar parametresi 3,38 idi bunun aynen korunmasI ve enflasyon farkınında eklenmesi ile açıklanacak fiat 30,5Tl olmalıdır bu fiat yeterlimidir ? hayır çünkü geçen yıldan bu yıla iğneden ipliğe her şeye zam gelmiştir ama fındık üreticisi fındığını halen 18 liraya satmaktadır Sayın cumhurbaşkanından fındık fiatının bu yıl erken açıklamasını istiyoruz böylece üretici dahada mağdur olmaz
sözlerime son verirken de şunu söylemek istiyorumki Cumhurbaşkanımızında uzun süre birlikte çalıştıkları Rahmetli Necmettin Erbakanın bir lafı vardı ” bu fındık bizde değilde israilde yetişmiş olsa idi biz bunu ezcaneden ilaç niyetine tane işi alırdık”