Haberin Yıldızı-
Trabzon’da tiyatro tarihinin geçmişine değinen Cengiz Aydoğdu bölgede tiyatro merkezinin Trabzon olduğunu söyledi.
Aydoğdu Trabzon’da 16 amatör tiyatro olduğunu ancak oyun oynayacak salon bulmakta güçlük çektiklerine değinerek belediyelerin salonlarını bir an önce açmaları gerektiğini söyledi.
Halen Umut Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevini yürüten Aydoğdu aynı zamanda Trabzon Bilim Kültür Sanat Evi Yönetim Kurulu Baskanı.
Aydoğdu ile keyifli sohbet gerçekleştirdik. Tiyatro konusunda bilinmeyenleri açıklayan Cengiz Aydoğdu sorularımız şöyle cevaplandırdı.
Yolcu: Umut tiyatrosunun tarihinden bahsedermisiniz?
Cengiz Aydogdu: Trabzon Umut Tiyatrosu 2008 yılında kuruldu. O yıldan bu güne kadar düzenli oyun sergileyen tiyatrolardan birisidir. Bu oyunlar bölgede ve Trabzon’da seyirci kitlesi oluşturmuş ve yeni oyunlar bekleyen bir kesim oluşturmuştur. Trabzon Umut Tiyatrosu toplumsal duyarlılığı olan çevre doğa ve ekonomik koşullar içinde toplumun değerlerine önem veren kurumdur.
Yolcu: Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun kapatılmasına nasıl bakıyorsunuz?
Cengiz Aydoğdu: Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun kapatılması ile ilgili Devlet Tiyatrosu bir açıklama yapmamıştır. Umut tiyatrosu olarak o dönem konuyla ilgili olarak biz açıklama yaptık ‘Devlet Tiyatrosu kapanırsa Trabzon’daki tiyatroların Misyonu vizyonu ve amacı ortadan kalkar. Devlet tiyatrosu bulunduğu yerinden başka bir yere taşınacaktı o süreçte kapatacaklardı. O zaman için itiraz ederiz gerekirse dozerin önüne yatarız demiştik ama şu an süreç nasıl işliyor bilmiyorum bu durum ortadan kalkmış değil yine olsa yine yaparız. Ancak Trabzon DT’nin personeli ve Trabzon Tiyatro izleyicisi de bu duruma kesinlikle itiraz etmeli!”. Tiyatro Trabzonlunun Tiyatrosudur. Tiyatroların kent kimliğine kültürüne sahip misyonu vardır. O yüzden böyle bir kararı kabul etmemiz mümkün değildir.
Yolcu: Bu konunun yanı sıra üzerimize kabus gibi çöken Pandeminin amatör tiyatroları olumsuz etkilediğini biliyoruz. Bu dönemi nasıl geçiriyorsunuz?
Cengiz Aydogdu: Çok iyi konuya değindiniz. Pandemi süreci Tabii ki dünyada olduğu gibi bizide etkiledi. Pandeminin başladığı Şubat ayından itibaren evlerimize kapandık. Salonlarımız sorunlarıyla beraber tiyatro yapamaz hale geldik. Ağustos ayında Devlet Tiyatroları perdelerini açtılar. Ancak amatör tiyatrolar olarak bizler salon bulmakta güçlük çekiyoruz. Şimdi ilimizi yönetenlere özellikle belediyelerimize seslenmek istiyorum. Trabzonda faaliyet gösteren 16 amatör tiyatro ‘perde’ demek için prova yapmak zorundalar. Dolayısı ile salonların tarafımıza tahsis edilmesini bekliyoruz.
Yolcu: Sayın Aydoğdu az evvel Devlet Tiyatroları oyunlarını sergilemeye başladılar dediniz. Sizler özel tiyatrolar olarak ne düşünüyorsunuz?
Cengiz Aydogdu. Bu süreç sancılı. Evet devlet tiyatroları oyunlara başlamıştı. Önceleri açık havada başlayacakları sonra bir koltuk mesafe ile bu süreci atlatabilecekleri düşünüyorlardı. Tabi olmadı. Bizlerde bu süreci yaşıyoruz. Dendi ki 100 kişilik bir sahnede 50 kişi oturtacaksınız. Pekala 50 kişiye oynayacağınız oyun tutar mı? Böyle bir ortamda hiç kimse tiyatroya gelmez. Ayrıca 50 kişilik bilet geliri masrafları karşılar mı? Bilemem. Yanı sıra genel giderlerde çabası. Oyuncular için ne demeli. Zor bir dönemden geçiyoruz. O yüzden oyuncular pandemi süresince devlet tarafından güvence altına alınmalıdır. Böylelikle bu dönemi en az zararla atlatabilmeyi sağlamalıyız.
Yolcu: Duygu ve düşüncelerimizi alalım.
Cengiz Aydogdu: 4000 yıllık Kadim bir kent olan Trabzon’un aynı zamanda 4000 yıllık bir kültür sanat tarihi var Biz de Trabzon’da tiyatro yapan tiyatro emekçileri olarak sanatı bir adım daha ileri götürebilmek için güzel işler yapmaya devam edeceğiz. Trabzon halkının Trabzon’daki tüm Tiyatroları izlemesini öneriyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir, cümlesinden yola çıkarak sanatı yaşatmaya devam edeceğiz.
Ayrıca bu güzel röportaj için sevgili Özgür Yolcu’ya da teşekkürlerimi Trabzon Umut tiyatrosu adına iletmekten mutluluk duyuyorum.