Haberin Yıldızı-
Dünyadaki ülkeler COVID-19’u savuşturmak için bir aşı geliştirmek için yarıştıkça, ABD savaşın ön saflarında olmak için acele ediyor.
Nisan 2020’nin başlarında, Başkan Donald Trump yönetimi , yeni koronavirüsle savaşmak için ilaçların gelişimini hızlı bir şekilde takip eden amiral bir girişim olan Warp Speed Operasyonu’nu açıkladı . ABD hükümeti şu ana kadar aşı, teşhis ve tedavilerin geliştirilmesi için 30’dan fazla araştırma projesine 5 milyar dolardan fazla yatırım yaptım.
Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre, yeni koronavirüs en az 4,2 milyon Amerikalıya bulaştı ve 146.000’den fazla insan hastalıktan öldü.
Operasyon Çözgü Hızı nedir?
ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri’ne göre, Warp Speed Operasyonu Ocak 2021’e kadar 300 milyon doz güvenli ve etkili bir aşı vermeyi hedefliyor.
İnisiyatif kapsamında hükümet, FDA klinik araştırmalardan sonra acil kullanımını onayladıktan veya yetkilendirdikten sonra ilacın elinde olabileceği ve hızlı bir şekilde dağıtılabilmesi için aşıları güvenli ve etkili kabul etmeden geliştirmeyi hızlandıracak ve satın alacak.
Aşı geliştirmeleri fon sağlanan şirketler
1. Moderna
Moderna, 27 Temmuz’da aşı adayının etkinliğini test etmek için geç aşama denemeye başladığını açıkladı – Operasyon Çözgü Hızı Operasyonu altındaki ilk deneme ve yasal onaydan önceki son engel.
Moderna’nın çalışması, solunum yolu hastalığı olmayan 30.000 yetişkinde aşıya verilen yanıtı test edecektir. Hiçbir zaman piyasaya bir aşı getirmeyen şirket, ABD hükümetinden yaklaşık 1 milyar dolar aldı ve bu da onu büyük ölçekli insan denemelerine ilk girenlerden biri olarak seçti.
Geç aşama denemesi, Moderna’nın mRNA-1273’ün güvenliğini değerlendirmek ve aşının iki dozdan sonra semptomatik COVID-19’u önleyip önleyemeyeceğini belirlemek için tasarlanmıştır. Çalışma ayrıca aşının COVID-19’un neden olduğu ölümü önleyip önleyemeyeceğini ve sadece bir dozun semptomatik COVID-19’u önleyip önleyemeyeceğini de cevaplamayı amaçlamaktadır.
Moderna, yılda yaklaşık 500 milyon doz ve muhtemelen 2021’den başlayarak yılda bir milyar doza kadar doz vermenin yolunda olduğunu söyledi.
2. Pfizer / BioNTech SE
Pfizer Inc ve Alman biyoteknoloji BioNTech SE , bağışıklık sisteminin yabancı bir istilacı olarak gördüğü proteinleri yapması için protein üretmesi için kimyasal haberci RNA’yı kullanan bir aşı geliştirmek için ABD hükümet fonunda 1,95 milyar dolar kazandı. ve bir saldırı düzenler. Teknoloji yıllardır var olmasına rağmen, hiçbir zaman onaylı bir haberci RNA (mRNA) aşısı olmamıştır.
Şirket, 2020’nin sonuna kadar 100 milyon doza ve 2021’in sonuna kadar potansiyel olarak 1.2 milyar dolardan daha fazla doz almayı hedefliyor. Aşı, insanlarda erken dönem küçük çalışmalarda ümit vermiş ve ihtiyaç duyulan nötralize edici antikor türlerini üretmiştir. virüsle savaşmak için. Bu çalışmalarda, deneklere iki doz aşı verilmiştir.
3. Novavax
7 Temmuz’da ABD hükümeti, potansiyel aşısı nedeniyle Novavax’a 1.6 milyar dolar verdi. Şirket, Ocak veya Eylül aylarında orta aşama denemelerine başlamayı, Ocak ayında 100 milyon doz teslim etmek amacıyla Ekim ayında başlayan Faz III testleriyle başlamayı hedefliyor. Novavax aşısı, bir adjuvan ile birlikte çalışır – vücudun virüse karşı sağlam bir savunma oluşturmasına yardımcı olmak için bağışıklık yanıtını artıran bir madde.
4. AstraZeneca
Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen AstraZeneca, ABD federal fonunda 1,2 milyar dolar aldı . Deneysel aşı , bağışıklık oluşturmak için yeni koronavirüsten protein yapmak için talimatları kodlayan, soğuk algınlığı virüsünün zayıflamış bir versiyonunu kullanan bir rekombinant viral vektör aşısından oluşur.
5. Johnson ve Johnson
ABD hükümetinden 456 milyon dolarlık bir yatırımla Johnson & Johnson (J&J), Eylül ayında deneysel aşısının geç dönem çalışmalarına başlamayı ve bu listedeki diğer şirketleri geride bırakmayı hedefliyor.
J & J’nin adayı, viral vektör aşısı olarak bilinen ve vücudun hücrelerine genetik talimatlar vermek için çoğalmayan bir virüse dayanan bir gelişmedir. Bu talimatlar hücreye gelecekte gerçek enfeksiyonları önlemek için bağışıklık sistemini eğitecek viral proteinler yapmasını söylüyor.
6. Merck & Co
Merck & Co , şirketin Ebola aşısında kullanılan teknolojiye dayanan rekombinant COVID-19 aşısı geliştirmek için ABD federal fonundan 38 milyon dolar aldı . İnsan denemelerinin bu yıl yapılması bekleniyor.
7. Sanofi SA
ABD hükümetinin finansmanı yaklaşık 30,7 milyon dolar olan Sanofi, FDA lisanslı mevsimsel grip aşısına dayanan rekombinant SARS-CoV-2 Protein Aşısı geliştiriyor. Şirket, erken aşama testleri için binlerce konuyu küresel olarak kaydetmeyi planlıyor.